Naturablog

A mozgásszegény életmód következményei

Szerző: egiadmin Közzétéve:

 

A mozgásszegény életmód egyre inkább elterjedőben van, és ez súlyos egészségügyi következményekkel jár. A modern technológiák fejlődésének köszönhetően az emberek egyre kevesebb időt töltenek a testmozgásra, és ezzel csökkentik az egészséges életmód előnyeit.

A mozgás hiánya olyan betegségekhez vezethet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke, az ízületi gyulladások és az ínsérülések.

Az alacsony fizikai aktivitás súlyosbíthatja más betegségeket is. Például ha valaki magas vérnyomásban szenved, akkor a rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy csökkentse a vérnyomását és megakadályozza az esetleges szövődmények kialakulását. Ugyanígy, ha valaki cukorbetegségben szenved, akkor az edzés felpörgeti az anyagcserét, ami csökkenti az inzulinigényét.

A mozgással járó előnyök nemcsak az egészségre vonatkoznak. Az alacsony fizikai aktivitás növeli a stresszes helyzetekben fellépő depresszió kockázatát. Az edzés segíthet abban, hogy csökkentsük a stresszes helyzetek hatásait. Az alacsony fizikai tevékenység csökkenti az agyi teljesítményt is. Az edzés serkenti az agy működését és javítja a memóriát.

Az alacsony fizikai tevékenységgel járó egészségügyi kockázatok miatt fontos, hogy mindenki megfelelő mennyiségű testmozgást vigyen be a mindennapjaiba. A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy elkerüljük ezeket a kockázatokat és jobban érezzük magunkat. Az orvosi tanácsok szerint legalább 150 percet kell heti szinten gyalogolni vagy más aerobikus tevékenységet végeznünk heti szerint. Az erősítő gyakorlatok legalább 2-3 alkalommal heti szerint csinálandóak. Rendellenes testmozgás esetén forduljon orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez tanácsot kérni.

 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!