Naturablog

Kelkáposzta chips: Az egészséges nassolnivaló receptje

Szerző: virag Közzétéve:

Melyik típus vagy: az édességet vagy a sós rágcsákat választanád? Azok számára, akik a sósnak csábulnak el, a jelenleg igen felkapott kelkáposzta chipseket. Az egészséges nassolnivaló a chips és a sós kekszek tökéletes alternatívája. Persze kész kelkáposzta chips ma már a szupermarketben is kapható, de házilag könnyebb, frissebb és sokkal egészségesebb is. Akár egészséges nassolnivalóként a kedvenc sorozatod mellé, akár italok mellé rágcsálnivalóként, tisztán vagy citromos majonézzel: Ezzel a recepttel lelkiismeretfurdalás nélkül falatozhatsz.

A kelkáposzta – az Amerikán átívelő diadalmenete után hazánkban is nélkülözhetetlenné vált. Felejtsd el a teljesen átsült, csúnya barna menza változatokat. A kelkáposzta remekül alkalmazható pestoként tésztával, zöldturmixban vagy Cesare salátában. A vas, fehérjék, omega-3 zsírsavak, folsav, különféle vitaminok és kalcium magas aránya a kelkáposztát emellett abszolút szuperélelmiszerré teszi. Antioxidáns, azaz méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatása is van, és jót tesz a szív- és érrendszernek. A téli zöldségeknek még szezonja van – ezért mindenképpen szerezd be őket.

Hozzávalók:

  • 250 g kelkáposzta
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé és 1 bio citrom héja
  • Fűszerek: Cayenne bors, chili pehely, szezám, füstölt só, füstölt paprikapor
Forrás:Pinterest

Készítmény:

  1. A kelkáposztát alaposan mossuk meg és távolítsuk el a szilárd szárát. Szedjük falatnyi darabokra.
  2. Helyezzük a leveleket egy tálba, és locsoljuk meg olívaolajjal, citrommal és sóval. Ízlés szerint szórhatunk rá chilit.
  3. A leveleket két sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, és 130 fokon kb 20-30 percig sütjük. Körülbelül 10 perc múlva fordítsuk meg a chipseket. A sütési idő a chips állagától függően változhat. Ahhoz, hogy a chips szép és ropogós legyen, közben nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk időnként távozni a gőzt. Figyelem: Ne barnuljanak meg.
  4. A kelkáposzta chipseket kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Ezután tálban tálaljuk, ízlés szerint szezámmaggal, chilipehellyel vagy tengeri sópehellyel.
  5. A nasi ól illik citromos majonézhez vagy sajtkrémből készült mártogatóshoz.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!