EgészségBlog

Ezzel a vegán hamburger recepttel jó hangulatban és energiával telve fogyhatsz

Szerző: virag Közzétéve:

Íme egy hamburger, ami után nem lesz lelkiismeret furdalásod.

Aki fogyókúrázás közben folyamatosan kedvetlennek, fáradtnak és rosszkedvűnek érzi magát, az egészítse ki étrendjét C-vitaminban gazdag gyümölccsel, friss piacról származó zöld zöldségekkel és diófélékkel – ennyit az általános táplálkozási alapismeretekről. A vitaminok, omega-zsírsavak és fehérjék mellett az ásványi anyagok – különösen a vas – is központi szerepet játszanak a kimerültség és a tartós rossz hangulat esetén. A szakemberek ezért azt tanácsolják mindenkinek, aki csökkentett étrendet folytat és jó hangulatban szeretne fogyni, hogy tegyen rendszeresen céklát a tányérjára! Kezdheted például ezzel a finom recepttel…

Hozzávalók:

A zsemléhez:

  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 tk nádcukor
  • 80 ml langyos víz
  • 350 g tönkölyliszt
  • 1 tk só
  • 100 ml zabtej
  • 75 ml céklalé
  • 2 ek olívaolaj

A burgerpogácsához:

  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 400 g fehér bab (konzerv)
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • paprikapor
  • 1 marék hengerelt zab
Forrás:Instagram/eatsmarter_de

Elkészítés:

A zsemle elkészítése:

  1. Először keverjük össze a száraz élesztőt, és a nádcukrot a langyos vízben. 
  2. Szórjunk rá egy kis tönkölylisztet, és hagyjuk állni az élesztős keveréket tíz percig. 
  3. Ezután keverjük össze a tönkölylisztet a sóval, majd adjuk hozzá a zabtejet, a céklalevet, az olívaolajat és az élesztős keveréket. 
  4. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, és langyos helyen kb egy órát kelesztjük.
  5. A tésztából ezután kis zsemléket formálunk, még 30 percig kelesztjük, kevés zabtejjel megkenjük, megszórjuk szezámmaggal, végül 160 fokon kb 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A hamburger elkészítése:

  1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymát. 
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és közepes lángon rövid ideig pároljuk mindkettőt.
  3.  Öblítsük le a fehér babot, csepegtessük le, és keverjük össze a sóval, borssal, őrölt köménnyel, paprikaporral és a zabbal, majd keverjük hozzá a hagymás keveréket. 
  4. Vizes kézzel kis, lapos burgerpogácsákat formázunk. Pár csepp olívaolajon, közepes lángon mindkét oldalát megsütjük.
  5.  Ezután félbevágjuk a kész szemlét, és ízlés szerint ízesítjük szószokkal, salátával, uborkával.