EgészségBlog

A télen túl is szuperétel: Így támogatja a cikória az anyagcserét – recept

Szerző: virag Közzétéve:

A cikória gyakorlatilag igazi erőlevélnek számít a saláták között. Hivatalosan a gumót téli zöldségként ismerik, de tavasszal sem érdemes szem elől téveszteni, mert más salátákhoz képest a cikória nem csak elképesztően sokoldalú, de szuper egészséges is.

Míg a cikóriában található keserűanyagok felpörgetik az anyagcserét, és a levelek főként vízből állnak, így a salátával kalóriát takarítunk meg, de vitamint nem. Az anyagcsere-fokozó egyúttal az immunrendszert is erősíti, ezért tavasszal még mindig érdemes a tányérra helyezni.

Akár salátában, akár párolva, akár gratinálva, a cikória nem az az unalmas salátalevél, amit legkésőbb három étkezés után megununk. 100 grammonként mindössze 17 kalóriával szó szerint annyi cikóriát ehetünk, amennyit csak akarunk  A zöld és fehér leveles zöldségeket süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, de természetesen nyersen és ropogósan is fogyaszthatjuk, vagy tésztához, rakott ételekhez is hozzáadhatjuk.

De nem csak a sokoldalúság teszi közkedveltté a cikóriát, az összetevői is meggyőzőek: az A-, B- és C-vitamin mellett sok káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz a gumó. Mindenekelőtt a keserű anyagok azok, amelyek pozitívan hatnak az anyagcserére, és ezáltal az emésztésre. Ez nem csak az étvágyat csökkenti, hanem természetesen méregteleníti is a szervezetet. Hoztam is nektek egy gyors cikóriás receptet, amit én mindig nagy örömmel fogyasztok.

Hozzávalók: 

  • 2 db narancs
  • 2 ek cukor
  • 6 db cikórialevél
  • 1 ek vegán vaj
  • 100 ml narancslé
  • 300 g vegán sajt
  • 2 szál kakukkfű
  • Só, bors
Forrás:Instagram/gartenflora

Elkészítés: 

  1. A cikóriát megmossuk, a szárát eltávolítjuk és félbevágjuk. A narancsokat meghámozzuk és filézzük. 
  2. A cukrot serpenyőben felforrósítjuk, hogy karamellizálódjon. Adjunk hozzá vajat és hagyjuk felolvadni. Helyezzük a cikóriát az egyenes oldalával lefelé. Leöntjük narancslével, és rövid ideig pároljuk. 
  3. A serpenyőben elszórjuk a sajtot, és beletesszük a narancsszeleteket. Tegyünk a serpenyőbe kakukkfű ágakat, és ízesítsük sóval, borssal. 
  4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tegyük be a cikóriát mindennel együtt néhány percre, és már készen is van a mennyei étel.