A télen túl is szuperétel: Így támogatja a cikória az anyagcserét – recept
A cikória gyakorlatilag igazi erőlevélnek számít a saláták között. Hivatalosan a gumót téli zöldségként ismerik, de tavasszal sem érdemes szem elől téveszteni, mert más salátákhoz képest a cikória nem csak elképesztően sokoldalú, de szuper egészséges is.
Míg a cikóriában található keserűanyagok felpörgetik az anyagcserét, és a levelek főként vízből állnak, így a salátával kalóriát takarítunk meg, de vitamint nem. Az anyagcsere-fokozó egyúttal az immunrendszert is erősíti, ezért tavasszal még mindig érdemes a tányérra helyezni.
Akár salátában, akár párolva, akár gratinálva, a cikória nem az az unalmas salátalevél, amit legkésőbb három étkezés után megununk. 100 grammonként mindössze 17 kalóriával szó szerint annyi cikóriát ehetünk, amennyit csak akarunk A zöld és fehér leveles zöldségeket süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, de természetesen nyersen és ropogósan is fogyaszthatjuk, vagy tésztához, rakott ételekhez is hozzáadhatjuk.
De nem csak a sokoldalúság teszi közkedveltté a cikóriát, az összetevői is meggyőzőek: az A-, B- és C-vitamin mellett sok káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz a gumó. Mindenekelőtt a keserű anyagok azok, amelyek pozitívan hatnak az anyagcserére, és ezáltal az emésztésre. Ez nem csak az étvágyat csökkenti, hanem természetesen méregteleníti is a szervezetet. Hoztam is nektek egy gyors cikóriás receptet, amit én mindig nagy örömmel fogyasztok.
Hozzávalók:
- 2 db narancs
- 2 ek cukor
- 6 db cikórialevél
- 1 ek vegán vaj
- 100 ml narancslé
- 300 g vegán sajt
- 2 szál kakukkfű
- Só, bors

Elkészítés:
- A cikóriát megmossuk, a szárát eltávolítjuk és félbevágjuk. A narancsokat meghámozzuk és filézzük.
- A cukrot serpenyőben felforrósítjuk, hogy karamellizálódjon. Adjunk hozzá vajat és hagyjuk felolvadni. Helyezzük a cikóriát az egyenes oldalával lefelé. Leöntjük narancslével, és rövid ideig pároljuk.
- A serpenyőben elszórjuk a sajtot, és beletesszük a narancsszeleteket. Tegyünk a serpenyőbe kakukkfű ágakat, és ízesítsük sóval, borssal.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tegyük be a cikóriát mindennel együtt néhány percre, és már készen is van a mennyei étel.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!