Naturablog

Hogyan befolyásolja a vegán étrend a sportteljesítményt?

Szerző: egiadmin Közzétéve:

A vegán étrend egyre népszerűbbé válik, sokan választják azt az életmódjuk részeként, nem csak az állatvédelem, hanem az egészségük és a környezetvédelem miatt is. A vegán étrend azonban kihívásokat jelenthet a sportteljesítmény szempontjából, mivel sok fontos tápanyagot, például fehérjét és B12 vitamint nehéz megtalálni ebben az étrendben.

Az egyik legfontosabb kérdés, ami a vegán sportolók számára felmerül, az a fehérjeporlás. A fehérje a szervezet számára elengedhetetlen a izomépítéshez és a regenerációhoz. A hús, hal és tojás természetes forrásai a fehérjének, így a vegán sportolóknak oda kell figyelni, hogy elegendő fehérjét fogyasszanak, pl. növényi eredetű ételekből, mint a borsó, a quinoa, a lencse, a szójabab és a mandula.ű

vegán étrend

Másik fontos tápanyag a B12 vitamin, ami fontos a vörösvértestek képződéséhez és az idegrendszer működéséhez. A B12 vitamin csak állati eredetű ételekben található meg, így a vegán sportolóknak kiegészítők formájában kell bevinni ezt a vitamint.

A vegán étrenddel kapcsolatban felmerülhet még a kalcium, a vas, a D-vitamin és a zsírsavak hiánya is. A kalcium például a tejtermékekben található meg, így a vegán sportolóknak oda kell figyelni, hogy elegendő kalciumot fogyasszanak, pl. növényi eredetű ételekből, mint a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, a mandula és a kókusztej.

vegán étrendA vegán étrenddel kapcsolatban felmerülhet még a kalcium, a vas, a D-vitamin és a zsírsavak hiánya is. A kalcium például a tejtermékekben található meg, így a vegán sportolóknak oda kell figyelni, hogy elegendő kalciumot fogyasszanak, pl. növényi eredetű ételekből, mint a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, a mandula és a kókusztej.

A vas, a D-vitamin és a zsírsavak is fontosak a sportteljesítmény szempontjából, ezeket a vegán étrendben is megtalálhatjuk. A vas például a borsóban, a quinoa-ban és a spenótban található meg, a D-vitamin pedig a napfényben szintetizálódik, így fontos, hogy elegendő időt töltsünk a szabadban. A zsírsavakat pedig olyan ételekből lehet bevinni, mint a chia mag, a lenmag és az avokádó.

vegán étrend

 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!