Mind a tíz ujjad megnyalod utána: Mennyei csicseriborsó leves télre
A csicseriborsó fehérjében gazdag, finom töltőanyag a meleg levesekhez.
A levesek kalóriaszegények, alig tartalmaznak zsírt vagy szénhidrátot, és zöldségtől függően különféle vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Egy dolog azonban egyelőre hiányzik belőlük, mégpedig a fehérje. Ezért egy kicsit segítek, és fehérjében gazdag receptet választottam. Ez a fehérjeleves jelenleg divatos – és nem ok nélkül, mert segít a fogyásban.
A fehérje hosszú ideig jóllakottságot biztosít, és segít kevesebbet enni a nap folyamán. A tányér leves ezért a könnyű összetevők ellenére kielégítő, és megakadályozza a sóvárgást, mivel a vércukorszint állandó marad. Az aminosavak fehérjékké történő lebontásához a szervezetnek sokkal több energiát is fel kell használnia, ami serkenti az anyagcserét. Természetesen a fehérjedús levesek is elősegítik az izomépítést, ha sportolsz. És minél nagyobb az izomtömeged, annál magasabb az alapanyagcsere, vagyis a szervezet még a kanapén pihenve is elégeti az energiát. Ezenkívül a mitokondriumok (a sejtek erőművei) száma az izmokkal együtt nő, ami viszont serkenti a zsírégetést. A fehérjelevesek a kedvenc ételei mindenkinek, aki fejleszteni szeretné alakját vagy fogyni szeretne. Íme a könnyed tápanyagban gazdag recept!
Hozzávalók:
- 650 g főtt csicseriborsó
- 2 db sárgarépa
- 1 db hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 800 ml zöldségalaplé
- 3 ek tahini
- 2 tk kömény
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek citromlé

Elkészítés:
- A csicseriborsót lecsepegtetjük és leöblítjük.
- A hagymát és a fokhagymagerezdeket megpucoljuk és finomra vágjuk.
- Hámozzuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymakockákat, majd hozzáadjuk a csicseriborsót és a sárgarépát, és mindent pár percig pirítunk.
- A tetejére öntjük a zöldségalaplét, és felforraljuk. Pároljuk körülbelül tíz percig, amíg a sárgarépa megpuhul.
- A levest a mixerben simára pürésítjük.
- Adjuk hozzá a tahinit, a köményt és a citromlevet, majd keverjük újra.
- Sózzuk, borsozzuk jól, és ízlés szerint fűszerezzük.
- A csicseriborsólevest megszórjuk a kedvünkre való dekorációval – ezek lehetnek magolajok, magvak, és fűszernövények.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!