EgészségBlog

Meghűlés elleni leves: Ezzel a vegán zöldségleves recepttel garantáltan egészséges leszel – csirke nélkül is

Szerző: virag Közzétéve:

 Főleg, ha tele van olyan immunerősítőkkel, mint a gyömbér, kurkuma, hagyma és fokhagyma.

Megint itt a hideg évszak, és jelenleg semmi sem segít jobban az orrfolyáson, a torokfájáson és a köhögésen, mint egy tál forró leves. A nagymamáink a tápláló csirkehúslevesre  vagy a jó csontlevesre esküsznek, de egy igazán jó zöldségleves is megteszi- ami vegán, csirke nélkül. Főleg, ha tele van olyan immunerősítőkkel, mint a gyömbér, kurkuma, hagyma és fokhagyma. A zöldségleves vagy az olasz minestrone lehetőségei végtelenek, íme a recept!

Hozzávalók a húsleveshez:

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 zeller
  • 2-3 sárgarépa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 babérlevél, szál kakukkfű vagy bármilyen gyógynövény
  • 1 darab gyömbér
  • 1/2 kurkuma gyöké
  • 2 paradicsom
  • olivaolaj
  • 1 teáskanál só
  • cukkini
  • zeller
  • burgonya
  • Póréhagyma
  • zöldbab
  • paprika
  • kelkáposzta
  • Mirelit borsó
  • gomba
  • spenót
  • Svájci mángold
  • fehér bab (konzerv)
  • Csicseriborsó (konzerv)
  • Tészta (lehetőleg rövid, kis tészta –külön főzve, különben zavaros lesz a tiszta leves!)
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. A hagymát félbevágjuk, a fokhagymagerezdeket, a zellert és a fehérrépát durvára vágjuk, és olívaolajon erőteljesen megpirítjuk. Ezután öntsük fel bő vízzel (egy-két liter). És hozzáadjuk a petrezselymet, a babérlevelet, a gyömbért és a kurkumát (esetleg a paradicsomot).
  2. Az egészet megsózzuk, és lefedve hagyjuk párolni legalább egy órát. A húslevest szitán át öntsük egy másik serpenyőbe, és vegyük ki a főtt zöldségeket.
  3. A friss zöldségeket most kisebb darabokra vágjuk, és a lében puhára főzzük. Csak a legvégén adjuk hozzá a finom összetevőket, például spenótot vagy mángoldot. A cél az, hogy a zöldségek még mindig finom falatok legyenek, és ne süljenek túl.
  4. Tészta, bab, kenyér, csicseriborsó – bármit bele lehet tenni, ami jólesik. Fontos, hogy a tésztát külön főzzük meg. Ellenkező esetben a keményítő zavarossá teszi a levest.