EgészségBlog

Kedvenc őszi recept: Keleti gulyás csicseriborsóval -szejtánnal

Szerző: virag Közzétéve:

A nappalok már rövidülnek, szürkülnek és hidegebbek. Itt az ideális alkalom arra, hogy belülről felmelegedj ezzel a kiadós, keleti gulyással.

A nyár vége mindig egy kicsit fájdalmas. Viszont legalább vigasztalhatjuk magunkat mindazokkal a kiadós finomságokkal, amelyektől nyáron hajlamosak voltunk távol tartani magunkat. Éppen ezért ma egy keleti gulyás receptet hoztam nektek csicseriborsóval és paradicsommal.

Nincs más dolgod, mint megformázni és megsütni néhány hozzávalót, a többit pedig majd az edény elvégzi helyetted. Csak időnként keverd meg és hagyd, hogy az idő neked dolgozzon. Addig is könnyedén rendet rakhatsz a konyhában, és gondoskodhatsz a köret elkészítéséről.

Hozzávalók:

  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • szejtán
  • 4 ek olaj
  • bors
  • 2 ek paradicsompüré
  • 400 ml leves alaplé
  • 1 doboz apróra vágott paradicsom
  • 1-2 tk harissa paszta
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 babérlevél
  • chili pehely
  • 1 doboz csicseriborsó
  • 1 tk kukoricakeményítő
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

1. Első lépésben hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymát, és mindkettőt vágjuk apróra. Hámozzuk meg a sárgarépát és vágjuk karikákra. 

2. Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban, és adjuk hozzá a szejtánt. Az egészet megpirítjuk és sóval, borssal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a hagymát, és áttetszővé pároljuk. Ha ez megtörtént, keverjük hozzá a fokhagymát és a sárgarépát. 

3. Toljuk a hozzávalókat az edény szélére, és helyezzük a közepére a paradicsompürét. Rövid ideig pirítjuk, hogy karamellizálódjon. Az egészet leöntjük alaplével, és rövid ideig forraljuk. Beleöntjük a paradicsomkonzervet, és összeforgatjuk.

4. Fűszerezzük a mártást a harissa pasztával, köménnyel, babérlevéllel, chilipehellyel, sóval és borssal, majd csökkentsük a hőt. Fedővel másfél órán át pároljuk. Időnként megkeverjük. 

5. Ez idő elteltével adjuk hozzá a csicseriborsót, és ismét fokozzuk a hőt. A kukoricakeményítőt kevés vízzel elkeverjük és a gulyáshoz adjuk. Keverjük hozzá, hogy a szósz egy kicsit besűrűsödjön. Ízlés szerint ismét ízesítsük a gulyást az említett fűszerekkel – és már készen is vagyunk.