EgészségBlog

Saláta leves? Ez a hulladékmentes recept szokatlanul hangzik, de az íze hihetetlenül finom

Szerző: virag Közzétéve:

Íme egy tökéletes, olcsó nyári recept.

Sophia Hoffmann egy szakács, írónő és aktivista Berlinből. Tíz éve oszt meg és készít finom növényi alapú recepteket, melyek elkészítése során fókusza a fenntarthatóság. Éppen ezért „ Zero Waste ” címmel egyre kreatívabb ételeket varázsol elő. Ez azt jelenti, hogy a konyhai maradékot, amely valóban a szemetesbe kerülne bár még ehető, finom ételekké dolgoz fel. Például a frissen vásárolt salátát, amely néhány nap után már nem túl friss. Ahelyett, hogy kidobnánk, használhatjuk Sophia nyárias receptjét, hogy krémes salátalevest készíts. A recept variálható attól függően, hogy mi van otthon, és mit kell sürgősen felhasználni.

Hozzávalók:

  • 1/2 vagy 1 kis fej saláta vagy 2-3 marék saláta/spenótlevél
  • 1/2 hagyma vagy 1 kis darab póréhagyma vagy 1-2 újhagyma
  • petrezselyem vagy friss bazsalikom
  • 3 ek olívaolaj
  • 3-4 ek tahini (szezámpaszta)
  • 1 kis citromlé
  • Szükség szerint 1 csipet cukor vagy 1 tk agavé szirup
  • Natúr szójajoghurt
Forrás:Instagram/home_of_happy

Elkészítés:

1. Távolítsuk el a külső leveleket a saláta fejéről. 

2. A salátát külön-külön levelekre osztjuk, megmossuk, megszárítjuk és durva csíkokra vágjuk.

3. Megpucoljuk a hagymát, a póréhagymát vagy újhagymát, megtisztítjuk és megmossuk, majd apróra vágjuk. 

4. Melegítsük fel az olajat egy közepes méretű serpenyőben, és párolja meg a salátát, a hagymát, a póréhagymát vagy az újhagymát és a fűszernövényeket két-három percig.

5. Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, és 5 percig pároljuk.

6. Hozzáadjuk a tahinit és botmixerrel pürésítjük.

7. Sóval és citromlével ízesítjük.

8. Ha az íze túl keserű, adjunk hozzá egy kis édesítőszert.

9. Díszítsük szójajoghurttal, és már tálalhatjuk is.