Ez a hajdina saláta recept gluténmentes, mennyei ízű, és egészséges – Íme a recept
Ezt a tavaszi finomságot neked is ki kell próbálnod!
Volt idő, amikor a hajdinát és a vele készült recepteket a “szegény ember búzájának” tartották. A diós ízű szuperegészséges álgabona ma egy népszerű búzalternatíva és egy igazi trendétel, aminek sokkal gyakrabban kellene a tányérunkra kerülnie. A hajdina gluténmentes, és számos vitamint, ásványi anyagot, kiváló minőségű fehérjét és másodlagos összetevőket tartalmaz. De ökológiai szempontból is érdekes, mert a rovarok számára ideális legelőnek tartják a nyár végén, amikor a többi szántóföldi növény már elszáradt. Szeretjük a hajdinát a házi granola extra ropogósaként, salátákon röviden megpörkölve, palacsintaként és akár teljes étkezésként is – mint például ebben a zseniális salátában.
Hozzávalók:
- 200 g hajdina
- 6 cékla
- 2 narancs
- 200 ml grapefruit lé
- 3 ek juharszirup
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk mustár
- Só, bors
- 100 g saláta és gyógynövény keverék
- 200 g sárgarépa
- 2 ek kaporhegy
- 200 g puha vegán sajt
- kakukkfű

Elkészítés:
- Főzzük meg a hajdinát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Ezután levesszük a tűzhelyről és lecsepegtetjük.
- Közben a céklát meghámozzuk, és ostyavékony szeletekre vágjuk.
- A narancsot az almához hasonló módon meghámozzuk, a fehérjét eltávolítjuk. Vágjuk ki a gyümölcsfiléket a fehér hártyák között, a levét tartalékoljuk.
- A gyümölcsfiléket a céklával egy tálba tesszük.
- A fenntartott narancslevet, a 200 ml grapefruitlevet, az 1 evőkanál juharszirupot, a 3 evőkanál olívaolajat,a mustárt, a sót és borsot simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk.
- A sütőt előmelegítjük 220°C-ra alsó és felső hőfokra.
- Közben mossuk meg a salátakeveréket, és rázzuk szárazra.
- A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük.
- A hajdinát villával megkeverjük, 2 evőkanál olajjal és kaporral összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
- A sajt tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Minden egyes tallért meglocsolunk 1 evőkanál mézzel és megszórjuk kakukkfűvel.
- Gratináljuk a tallérokat a sütőben körülbelül három percig.
- A céklás keveréket, a sárgarépát és a salátát összekeverjük a hajdinával, és a sajttal tálaljuk.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!