Naturablog

Ez a hajdina saláta recept gluténmentes, mennyei ízű, és egészséges – Íme a recept

Szerző: virag Közzétéve:

Ezt a tavaszi finomságot neked is ki kell próbálnod!

Volt idő, amikor a hajdinát és a vele készült recepteket a “szegény ember búzájának” tartották. A diós ízű szuperegészséges álgabona ma egy népszerű búzalternatíva és egy igazi trendétel, aminek sokkal gyakrabban kellene a tányérunkra kerülnie. A hajdina gluténmentes, és számos vitamint, ásványi anyagot, kiváló minőségű fehérjét és másodlagos összetevőket tartalmaz. De ökológiai szempontból is érdekes, mert a rovarok számára ideális legelőnek tartják a nyár végén, amikor a többi szántóföldi növény már elszáradt. Szeretjük a hajdinát a házi granola extra ropogósaként, salátákon röviden megpörkölve, palacsintaként és akár teljes étkezésként is – mint például ebben a zseniális salátában.

Hozzávalók:

  • 200 g hajdina
  • 6 cékla
  • 2 narancs
  • 200 ml grapefruit lé
  • 3 ek juharszirup
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • Só, bors
  • 100 g saláta és gyógynövény keverék
  • 200 g sárgarépa
  • 2 ek kaporhegy
  • 200 g puha vegán sajt
  • kakukkfű
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. Főzzük meg a hajdinát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Ezután levesszük a tűzhelyről és lecsepegtetjük.
  2. Közben a céklát meghámozzuk, és ostyavékony szeletekre vágjuk.
  3. A narancsot az almához hasonló módon meghámozzuk, a fehérjét eltávolítjuk. Vágjuk ki a gyümölcsfiléket a fehér hártyák között, a levét tartalékoljuk.
  4. A gyümölcsfiléket a céklával egy tálba tesszük.
  5. A fenntartott narancslevet, a 200 ml grapefruitlevet, az 1 evőkanál juharszirupot, a 3 evőkanál olívaolajat,a mustárt, a sót és borsot simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra alsó és felső hőfokra.
  7. Közben mossuk meg a salátakeveréket, és rázzuk szárazra.
  8. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük.
  9. A hajdinát villával megkeverjük, 2 evőkanál olajjal és kaporral összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
  10. A sajt tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Minden egyes tallért meglocsolunk 1 evőkanál mézzel és megszórjuk kakukkfűvel.
  11. Gratináljuk a tallérokat a sütőben körülbelül három percig.
  12. A céklás keveréket, a sárgarépát és a salátát összekeverjük a hajdinával, és a sajttal tálaljuk.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!