EgészségBlog

Ez a recept tavaszi lázba hoz: Medvehagymás kenyér gyógynövényekkel

Szerző: virag Közzétéve:

A tavasz nem csak a küszöbön vár ránk, de ideális esetben a sütőnkben is. Legalábbis ha egy pillantást vetünk erre a finom medvehagymás kenyérre. Zöld színben, fűszernövényekkel ízesítve, vadvirágokkal díszítve, látványosan vonzza a szemet és egyben a medvehagyma felhasználásának egyik legízletesebb módja. 

Jobb, ha nem húzzuk halasztjuk a medvehagymás receptek elkészítését, mert csak április végéig vagy május elejéig szerezhetjük be a leveleket, addig van szezonja. Éppen ezért azt ajánlom, azonnal próbáld ki a finom medvehagymás gyógynövényes kenyér receptjét, melyet pofonegyszerű elkészíteni, és te is garantáltan nagy rajongójává válsz majd.

Hozzávalók: 

  • 250 g tönkölyliszt  
  • ½ tk só 
  • 3,5 g száraz élesztő vagy ¼ kocka friss élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 1 marék medvehagyma  
  • gyógynövények
Forrás:Instagram/chris_isbakingathome

Elkészítés: 

  1. A medvehagymát megmossuk, feldaraboljuk és botmixerrel pürésítjük. 
  2. Először egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a kenyérfűszereket, majd gyúrjuk bele a medvehagymát és a vizet. 
  3. A tésztát addig gyúrjuk, amíg homogén állagot nem kapunk, és 30 percig meleg helyen pihentetjük. 
  4. Ismét összegyúrjuk és cipót formázunk. Hagyjuk még 30 percig pihenni. 
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra felső/alsó hőfokon. Kenjük meg a cipót vízzel, és díszítsük kerti fűszernövényekkel. (Egyszerűen nyomjuk bele a leveleket a tésztába, és ismét kenjük meg vízzel.) 
  6. A medvehagymás kenyeret tíz percig sütjük 200 fokon, majd további 20 percig 180 fokon. (A fűszernövények megégésének elkerülése érdekében tegyünk sütőpapírt a kenyérre.)