Sült karfiolszárnyak: Ez a vegán recept a legjobb alternatíva a csirkeszárnyakhoz
Íme a klasszikus recept egészséges, vegán változata!
Alig van olyan futballmeccs az USA-ban, ahol ne tálalnák csirkeszárnyat, és itt Magyarországon is népszerűek a klasszikus a pácolt falatkák. Ezzel azonban nem teszünk jót magunknak. De van egy jó vegán alternatíva, aminek köszönhetően nem kell nélkülözni az uzsonnát sem… Ezzel a recepttel a csirke helyett karfiolból készülnek a “szárnyak”, de legalább olyan finomak és tele vannak vitaminokkal is.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 600 g karfiol
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g csicseriborsó liszt
- 150 ml növényi tej
A páchoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbérdarab
- 2 ek harissa paszta
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek szezámolaj
- 2 ek almaecet
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek juharszirup
A chilis mártogatóshoz:
- 1 friss piros chili paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- 4 ek paradicsom püré
- 1 tk vörös curry paszta
- frissen őrölt bors
- ¼ teáskanál só
- ½ teáskanál agave szirup

Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra légkeveréses funkción.
- A karfiolról leszedjük a leveleket, megmossuk, leszárítjuk és falatnyi darabokra vágjuk.
- Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, nyomjuk össze, és keverjük össze a csicseriborsóliszttel valamint a növényi tejjel egy tálban sűrű masszává.
- Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A karfiol rózsákat beledobjuk a masszába, röviden lerázzuk és a tepsire terítjük.
- Körülbelül 25 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a pácot: a fokhagymagerezdet és a gyömbért meghámozzuk és összepréseljük, majd villával összekeverjük a harissa pürével, paradicsompürével, szezámolajjal, almaecettel, szójaszósszal és juharsziruppal.
- Most elkészítjük a chilis mártogatóst: a fokhagymát meghámozzuk és összepréseljük, a chilit megmossuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Mindkettőt összekeverjük a paradicsompürével.
- Adjuk hozzá a currypasztát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az agave szirupot és a citromlevet, jól keverjük össze, és ha szükséges, fűszerezzük.
- 25 perc elteltével kivesszük a karfiolt a sütőből, és megkenjük a páccal.
- A pácolt karfiolt visszahelyezzük a tepsire, és további 15 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megégessük a virágokat.
- Vegyük ki a karfiol szárnyakat a sütőből, és forrón tálaljuk az elkészített chili mártogatóssal.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!