Naturablog

Sült karfiolszárnyak: Ez a vegán recept a legjobb alternatíva a csirkeszárnyakhoz

Szerző: virag Közzétéve:

Íme a klasszikus recept egészséges, vegán változata!

Alig van olyan futballmeccs az USA-ban, ahol ne tálalnák csirkeszárnyat, és itt Magyarországon is népszerűek a klasszikus a pácolt falatkák. Ezzel azonban nem teszünk jót magunknak. De van egy jó vegán alternatíva, aminek köszönhetően nem kell nélkülözni az uzsonnát sem… Ezzel a recepttel a csirke helyett karfiolból készülnek a “szárnyak”, de legalább olyan finomak és tele vannak vitaminokkal is. 

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 600 g karfiol
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 150 ml növényi tej

A páchoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbérdarab
  • 2 ek harissa paszta
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 ek almaecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek juharszirup

A chilis mártogatóshoz:

  • 1 friss piros chili paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek citromlé
  • 4 ek paradicsom püré
  • 1 tk vörös curry paszta
  • frissen őrölt bors
  • ¼ teáskanál só
  • ½ teáskanál agave szirup
Forrás:Instagram/lucys_lockdown_larder

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra légkeveréses funkción.
  2. A karfiolról leszedjük a leveleket, megmossuk, leszárítjuk és falatnyi darabokra vágjuk.
  3. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, nyomjuk össze, és keverjük össze a csicseriborsóliszttel valamint a növényi tejjel egy tálban sűrű masszává.
  4. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A karfiol rózsákat beledobjuk a masszába, röviden lerázzuk és a tepsire terítjük.
  5. Körülbelül 25 percig sütjük.
  6. Közben elkészítjük a pácot: a fokhagymagerezdet és a gyömbért meghámozzuk és összepréseljük, majd villával összekeverjük a harissa pürével, paradicsompürével, szezámolajjal, almaecettel, szójaszósszal és juharsziruppal.
  7. Most elkészítjük a chilis mártogatóst: a fokhagymát meghámozzuk és összepréseljük, a chilit megmossuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Mindkettőt összekeverjük a paradicsompürével.
  8. Adjuk hozzá a currypasztát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az agave szirupot és a citromlevet, jól keverjük össze, és ha szükséges, fűszerezzük.
  9. 25 perc elteltével kivesszük a karfiolt a sütőből, és megkenjük a páccal.
  10. A pácolt karfiolt visszahelyezzük a tepsire, és további 15 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megégessük a virágokat.
  11. Vegyük ki a karfiol szárnyakat a sütőből, és forrón tálaljuk az elkészített chili mártogatóssal.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!