Naturablog

Megmaradt a rizs? Még mindig elkészítheted belőle ezt a receptet

Szerző: virag Közzétéve:

A megmaradt rizst nem kell kidobni. Egyszerű receptünkkel finom falatokat varázsolhatsz belőle.

Mindannyian tudjuk ismerjük a helyzetet, amikor előző este a kedvenc vietnami éttermünkből rendeltünk vagy kínai ételeket főztünk, és megmaradt a rizs. Ez a mennyiség nem elég ahhoz hogy szószt készítsünk belőle, de túl sok ahhoz, hogy kidobjuk – és amúgy sem szabad pazarolni az ételt. Nehéz helyzet. Most azonban a segítségedre sietek, mert megvan a megoldás a rizs dilemmára!

A varázsszó a Rice Balls. Az elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, és a finom golyók is nagyon sokoldalúak. Az alaprecepthez tényleg csak rizs és víz kell. Mindkettőt tedd turmixgépbe, de csak annyi vizet adj hozzá, hogy a készülék jól össze tudja keverni. Egy-két evőkanál általában elég. Addig keverjük, amíg ragacsos masszát nem kapunk. Ezután kis golyókat sodorunk belőle – a méret ízlés dolga -és egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára és ropogósra sütjük. De lehet sütőben sütni is.

A rizsgolyókat már önmagukban így is falatozhatnánk, de még mindig egy kicsit unalmasnak hangzanak. Most a kreativitásunk lép életbe: mert a rizsgolyókat azzal kombinálhatjuk, amivel csak akarjuk. Ha gyorsnak kell lennünk, egyszerűen öntsük fel szószokkal és mártogatósokkal, vagy keverjük össze fahéjjal és cukorral, ha szeretnénk. Akinek kicsit több ideje van, annak két változatot ajánlunk – egy sósat, és egy édeset.

Kiadós rizsgolyók fűszeres fokhagymás ízesítéssel

Igazából nem kell sok idő a chilis-fokhagymás páchoz sem. Egyszerűen vágjuk fel a fokhagymát, tegyük egy hőálló tálba a szójaszósszal, egy csipet rizsecettel, chilipehellyel és szezámmaggal. Ezzel egy időben a tűzhelyen olajat hevítünk. Amikor forró, tegyük az edénybe a hozzávalókat. Ezután egyszerűen dobáljuk bele a rizsgolyókat, díszítsük újhagymával és lakmározzuk!

Forrás:Instagram/beyondgourmet_

Édes rizsgolyó karamellben

Ehhez egyszerűen melegítsük fel a karamellt egy edényben. 

Hozzávalók:

  • 100 g cukor
  • 25 g vegán vaj
  • 100 g vegán tejszín
  • 1 csipet só
Forrás:Pinterest
  1. Tegyük a cukrot egy serpenyőbe – az alját egyenletesen fedje be egy vékony cukorréteg. 
  2. Kapcsoljuk be a tűzhelyet közepes fokozaton. Eltarthat egy ideig, amíg bármi történik, a cukornak lassan el kell olvadnia. Ha azonnal megbarnul, csökkentsük a hőt. 
  3. Ha a cukor teljesen felolvadt és aranyszínűvé vált, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk azt is felolvadni.
  4. Azonnal hozzáadjuk a tejszínt, és fakanállal elkeverjük. Csak addig kevergessük közepes lángon, amíg minden el nem olvad. A végén adjunk hozzá egy csipet sót.
  5. Ezután csak dobjuk hozzá a rizsgolyókat, várjuk meg, amíg minden kicsit kihűl, és élvezzük! 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!