EgészségBlog

Tökéletes tészta recept: Az orecchitte brokkolival kevesebb, mint 20 percet vett igénybe

Szerző: virag Közzétéve:

Hozd el a nyarat a tányérodra.

Februárban általában a mélyponton van a hangulatunk – és a kulináris étkezésünk is. Apály van a piacon és a zöldségesnél- Káposzta, fehérrépa, póréhagyma… Aki túlnyomóan szezonálisan próbál étkezni, az legkésőbb mostanra eléggé elfáradt. Az Orecchiette brokkolival egy kis nyári hangulatot visz  a tányérunkra. A dél-olaszországi, napsütötte Puglia tészta klasszikusa friss és nyárias, mert a fokhagymának, parmezánnak, citromnak köszönhetően a brokkoli friss és ropogós ízű lesz. És mivel a brokkolit és a tésztát 1:1 arányban használjuk, a recept szinte főzelékként működik.

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 bio citrom
  • 1 marék reszelt vegán parmezán
  • 1/2 tk chili pehely
  • olivaolaj
  • 1 ek vegán vaj
  • 150 g orecchiette tészta
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. A brokkolit megmossuk és a szárával együtt falatnyi darabokra vágjuk. Tegyük egy nagy fazékba sós vízzel. 
  2. A tésztát a csomagolás utasításai szerint főzzük ki. Adjuk hozzá a brokkolit négy perccel a főzési idő vége előtt.
  3. Közben felforrósítunk egy serpenyőben némi olívaolajat. A fokhagymát apró szeletekre vágjuk, a citromot jól megmossuk, héjával együtt apró darabokra vágjuk.
  4. A serpenyőben mérsékelt lángon pároljuk meg a fokhagymát a szárított chilivel. De vigyázzunk: a fokhagyma nem barnulhat meg, különben keserű lesz.
  5. Adjuk hozzá az apróra vágott citromot, és pároljuk néhány percig.
  6. Öntsünk egy kis merőkanálnyi főzővizet a serpenyőbe, és adjunk hozzá egy evőkanál vajat.
  7. A tésztát és a brokkolit lecsepegtetjük (a tésztavíz egy részét félrerakjuk), és közvetlenül a serpenyőbe tesszük. 
  8. Reszeljünk rá bőven vegán parmezánt, tetszés szerint keverjünk hozzá még kevés főzővizet, jól keverjük össze az egészet és ízesítsük sóval, borssal.