Naturablog

Vegán tejszínes rókagombaleves: Jó érzés a hideg napokon

Szerző: virag Közzétéve:

A rókagombaleves minden szívet megdobbant: fűszeres, krémes, melengeti a lelket. Adok egy receptet, amivel igazán egyszerűvé válik.

A rókagomba egyszerűen örök sláger: akár köretként tésztával a serpenyőben, akár húsételek szószaként, akár levesként. A kis gombák csodálatosan illatosak és könnyen elkészíthetők. 

Összetevők:

  • 600 gramm rókagomba
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 g petrezselyemzöldje
  • 1 ek liszt
  • 1 korty fehérbor
  • 300 gramm vegán tejszín
  • 1 liter zöldségleves
  • só, bors, szerecsendió
  • olivaolaj
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a rókagombát. A legjobb ezt gombaecsettel vagy puha ecsettel megtenni. Ha nagyon piszkos a rókagombánk, akkor víz alatt is kimoshatjuk. Ezután nagyon jól és alaposan meg kell szárítani őket. 
2. A rókagombát méretüktől függően félbe vagy negyedbe vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és mindegyiket apróra vágjuk. 
3. Öntsünk bőséges mennyiségű olajat a serpenyőbe, és pároljuk át a hagymát és a fokhagymát közepesen magas lángon, amíg áttetsző nem lesz. Hozzáadjuk a rókagombát, és kevergetve körülbelül 5 percig pirítjuk, amíg a víz elpárolog. 
4. Most vegyük ki a rókagombák 1/3-át, és tegyük félre. Erre később szükségünk lesz a feltéthez. A petrezselymet apróra vágjuk. Az egyik felét félretesszük a rókagombával (öntet), a másik felét a serpenyőben lévő rókagombához adjuk. 
5. Szórjuk meg liszttel a rókagombát, és rövid ideig pirítsuk meg. Ezután öntsük le fehérborral. Elkészítjük a húslevest, és keverés közben hozzáadjuk az edényhez. Hagyjuk lassú tűzön körülbelül 15 percig. 
6. Hozzáadjuk a tejszínt, rövid időre levesszük a levest a tűzhelyről, és finomra pürésítjük egy botmixerrel. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük a levest. 
Tipp: Ha túl folyós a leves, egy kis csésze vízben feloldhatunk még egy kis lisztet, és keverés közben hozzáadhatjuk.
7. Osszuk el a levest a tányérok között. Feltétnek használjuk a fenntartott rókagombát és a petrezselymet. Frissen sült bagettel tálaljuk. 

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!