EgészségBlog

Norvég mandularudak: Így sikerül az édes diós tészta 

Szerző: virag Közzétéve:

Szeretnél ropogós-édes mandula rudakat enni? Akkor jó helyen vagy! Elárulok egy egyszerű és villámgyors receptet a norvég különlegességhez.

Ma egy édes északi különlegességet szeretnék bemutatni nektek: a norvég mandularudat. A ropogós péksütemény tökéletes kísérő kávé vagy tea mellé, és természetesen rendkívül népszerű itthon is. A mandularudak édesek és csodálatosan diósak. Amíg a sütemény még a sütőben van, ellenállhatatlan illattal tölti meg az egész lakást. És amint a mandularudak az asztalon vannak, pillanatok alatt eltűnnek. 
A norvég mandularudak villámgyorsan elkészülnek, és csak néhány hozzávaló kell hozzájuk. Az elkészítése is nagyon egyszerű, így kezdőként is megsütheted.

Hozzávalók:

  • 500 g őrölt mandula
  • 500 g porcukor
  • 3 ek liszt
  • 4 tojásnak megfelelő utifűmaghéj
  • 4 tojásfehérjének megfelelő csicseriborsó lé
  • 100 g szeletelt mandula
Forrás:Pinterest

Elkészítés: 

1.
 Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 150 °C-ra, hogy levegő keringhessen. 
2. Az őrölt mandulát, a porcukrot és a lisztet egy tálba tesszük, és összekeverjük. A tojápótlót szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. 
3. A csicseriborsó levét botmixerrel enyhén felverjük. A felvert csicseriborsó levét hozzáadjuk a mandulás-lisztes keverékhez, és kézzel összegyúrjuk. Ha még mindig túl ragacsos a tészta, adjunk hozzá még egy kis lisztet. 
4. A munkalapot vékonyan megkenjük liszttel, és a tésztából hengert formázunk. Ezután a tésztát körülbelül 30 egyenlő szeletre vágjuk és kb 15 cm hosszú rudakká sodorjuk őket. 
5. Az utifűmaghéjat villával vagy botmixerrel röviden felverjük. A pelyhes mandulát külön tálba tesszük. 
6. A rudakat először az utifűmaghéjban majd a pelyhes mandulában forgatjuk meg. A rudakat elrendezzük a tepsiben, és a pelyhes mandulát enyhén lenyomkodjuk. 
7. Tegyük a mandularudakat a sütőbe, és süssük körülbelül 15 percig. A mandularudak önmagukban is csodásan fogyaszthatók, de a péksüteményhez nagyon jól passzol a lekvár vagy a szójatejszínhab is.