Ez a recept tökéletes a szeles napokra: téli rizottó gyökérzöldségekkel
Például sárgarépával és céklával.
A rizottó sokoldalú, és sokféle lehet. Egy remek étel a hűtőben maradt zöldségek felhasználására, amelyeket gyorsan el kell fogyasztani, mielőtt még megromolnának, vagy agy egy finomság a gyertyafényes vacsorához. Ez a rizottó recept a téli hangulatot árasztja: gyökérzöldségekkel , például sárgarépával és céklával, tökéletesen illeszkedik a hideg évszakba. Jó, persze főzés közben kavargatni kell egy kicsit , de utána kényeztetheted magad a mennyei ízvilággal.
Hozzávalók:
- 700 ml húsleves
- 150 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 100 g cékla
- 1 medvehagyma
- 1 fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 150 g rizottó rizs
- 50 ml fehérbor
- 1 ek vegán vaj
- kakukkfű
- petrezselyem
- 1 tk reszelt citromhéj
- ½ tk szárított chili pehely
- 50 g vegán parmezán
- egy kis só és bors

Elkészítés:
- Az első lépésben egy serpenyőben felforrósítjuk a húslevest, és félretesszük.
- Ezután meghámozzuk és felaprítjuk a medvehagymát valamint a fokhagymát.
- A sárgarépát, a céklát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és 1 cm-es kockákra vágjuk.
- Ezután egy serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál olívaolajat, és áttetszővé pároljuk a medvehagymát a fokhagymával.
- Adjuk hozzá a sárgarépa felét, a petrezselyemgyökeret és a céklakockát, és óvatosan pároljuk körülbelül három percig.
- Most jön a rizs, adjuk hozzá a gyökérzöldségekhez, és kevergetve pároljuk rövid ideig.
- Öntsük le az edény tartalmát fehérborral, és főzzük tovább, amíg a folyadék el nem párolog.
- Ezt követően annyi húslevest öntsünk az edénybe, hogy éppen ellepje a rizst, és főzzük körülbelül 20 percig, gyakran kevergetve. Időnként ismételten felöntjük annyi húslevessel az ételt, hogy ellepje a rizst.
- Közben egy serpenyőben felforrósítunk fél evőkanál vajat és egy evőkanál olívaolajat.
- Pároljuk benne a maradék zöldségeket és a kakukkfüvet tíz percig közepes-nagy lángon, majd sózzuk, borsozzuk.
- Most aprítsuk fel a petrezselymet, és keverjük össze a citromhéjjal és a chilipehellyel.
- A vegán parmezán sajtot lereszeljük, és a felét fél evőkanál vegán vajjal a rizottóhoz keverjük.
- A rizottót mélytányérra tesszük, és a sült zöldségekkel, a petrezselymes-chilis keverékkel és a maradék parmezánnal díszítjük.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!