Az északi pizza: Ez a finom és egyszerű recept a laposkenyérhez
Íme egy skandináv vegán recept, káposztával és zöldségekkel. A receptje nagyon egyszerű és nagyon finom.
Unalmas a vegán konyha? Ha ezt a receptet kipróbálod, máshogyan fogsz vélekedni. Most egy kicsit a skandináv konyha filozófiájába is betekintést nyújtok, és ezzel bizonyítom, hogy a vegán ételek milyen változatosak és finomak is lehetnek. Ezúttal egy szuper egyszerű, káposztával és zöldséggel készült laposkenyér recepttel keltem fel a figyelmet, amit Martin Berg szakácskönyvében találtam. Ez a laposkenyér- recept a pizza sokszínűségét a szendvics egyszerűségével párosítja: a konyhai maradékot felhasználjuk, és teljesen új ételt készítünk belőle. Használjuk a receptet útmutatóként saját alkotásainkhoz, amelyeket ízlésünk szerint tervezhetünk. Ennek alapja azonban mindig ugyanaz marad. A skandináv pizza pedig így működik.
Hozzávalók:
- 4 laposkenyér
- 200 g vegán krémsajt
- 400 g cékla, meghámozva és falatnyi darabokra vágva
- 80 g sült medvehagyma
- 120 ml rizs tejszín
- 4 nagy kelkáposzta levél
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 3 teáskanál olívaolaj
- 40 g pirított, apróra vágott mandula
- Vágott petrezselyem
- só, bors

Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A meghámozott és felvágott céklakockákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg a cékla megpuhul. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Hagyjuk tovább járni a sütőt, és emeljük fel a hőmérsékletet 225 fokra.
- Mossuk és szárítsuk meg a kelkáposztát. Távolítsuk el a szárat és vágjuk keskeny csíkokra. Egy kis tálban keverjünk össze 1 teáskanál olívaolajjal és 1 csipet sóval. A káposztát addig gyúrjuk a kezünkkel, amíg megpuhul, és elkezdi felszívni az olajat és a sót.
- A fokhagymás olajat úgy készítjük el, hogy 2 teáskanál olívaolajat összekeverünk a finomra vágott fokhagymával. Félretesszük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a lapos kenyereket. Minden darabon megkenjük a vegán krémsajtot, majd a sült céklát és a medvehagymát is rászórjuk, és a sütőben további 5 percig sütjük.
- Vegyük ki a laposkenyéreket, és kenjük rá a többi feltétet: szórjuk rájuk a fokhagymás olajat, egyenletesen osszuk el a kelkáposztát.
- Következő lépésben a tetejére kenjük az apróra vágott mandulát, végül frissen vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Igény esetén egy kis vegán sajtot is szórhatunk a tetejére
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!