EgészségBlog

Az északi pizza: Ez a finom és egyszerű recept a laposkenyérhez

Szerző: virag Közzétéve:

Íme egy skandináv vegán recept, káposztával és zöldségekkel. A receptje nagyon egyszerű és nagyon finom.

Unalmas a vegán konyha? Ha ezt a receptet kipróbálod, máshogyan fogsz vélekedni. Most egy kicsit a skandináv konyha filozófiájába is betekintést nyújtok, és ezzel bizonyítom, hogy a vegán ételek milyen változatosak és finomak is lehetnek. Ezúttal egy szuper egyszerű, káposztával és zöldséggel készült laposkenyér recepttel keltem fel a figyelmet, amit Martin Berg szakácskönyvében találtam. Ez  a laposkenyér- recept a pizza sokszínűségét a szendvics egyszerűségével párosítja: a konyhai maradékot felhasználjuk, és teljesen új ételt készítünk belőle. Használjuk a receptet útmutatóként saját alkotásainkhoz, amelyeket ízlésünk szerint tervezhetünk. Ennek alapja azonban mindig ugyanaz marad. A skandináv pizza pedig így működik.

Hozzávalók:

  •  4 laposkenyér
  •  200 g vegán krémsajt
  •  400 g cékla, meghámozva és falatnyi darabokra vágva
  •  80 g sült medvehagyma
  •  120 ml rizs tejszín
  •  4 nagy kelkáposzta levél
  •  1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  •  3 teáskanál olívaolaj
  •  40 g pirított, apróra vágott mandula
  •  Vágott petrezselyem
  •  só, bors
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A meghámozott és felvágott céklakockákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 45 percig sütjük, amíg a cékla megpuhul. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Hagyjuk tovább járni a sütőt, és emeljük fel a hőmérsékletet 225 fokra.
  2. Mossuk és szárítsuk meg a kelkáposztát. Távolítsuk el a szárat és vágjuk keskeny csíkokra. Egy kis tálban keverjünk össze 1 teáskanál olívaolajjal és 1 csipet sóval. A káposztát addig gyúrjuk a kezünkkel, amíg megpuhul, és elkezdi felszívni az olajat és a sót.
  3. A fokhagymás olajat úgy készítjük el, hogy 2 teáskanál olívaolajat összekeverünk a finomra vágott fokhagymával. Félretesszük.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a lapos kenyereket. Minden darabon megkenjük a vegán krémsajtot, majd a sült céklát és a medvehagymát is rászórjuk, és a sütőben további 5 percig sütjük.
  5. Vegyük ki a laposkenyéreket, és kenjük rá a többi feltétet: szórjuk rájuk a fokhagymás olajat, egyenletesen osszuk el a kelkáposztát. 
  6. Következő lépésben a tetejére kenjük az apróra vágott mandulát, végül frissen vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Igény esetén egy kis vegán sajtot is szórhatunk a tetejére