Húsmentesen húst: A legjobb vegán karácsonyi sült
A vegán sült kiválóan alkalmas ünnepi alkalmakra, mert a recept több adagra is elegendő, és a vendégek nem fogják érezni a hús hiányát. Itt megtudhatod, hogyan készítheted el.
Nyakunkon a karácsony, ami évről évre egyre több kihívást tartogat számunkra. Szinte már minden családban akad legalább egy olyan személy, aki vagy ételallergiával küzd, vagy a vegán életmód mellett döntött. Hogy mindenki elégedett legyen a vendégek közül, és senkinek ne kelljen kínosan éreznie magát, amiért ő kimarad a finomságok sokaságából, most elhoztam nektek a legjobb húsmentes sült receptjét. Ezt még a húsrajongók is imádni fogják. A legjobb, hogy a vegán sült hidegen is ízletes, és akár négy napig is eltartható a hűtőszekrényben. Alternatív megoldásként le is fagyasztható. Íme a recept!
Hozzávalók:
- 150 g lencse
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g zeller
- 100 g sárgarépa
- olaj (sütéshez)
- só, bors
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek rozmaring
- 1 doboz bab
- 3 ek zabpehely
- 200 g dió
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 ek paradicsompüré
- 1 tk mustár
- 1 ek szójaszósz

Elkészítés:
- A lencsét szitán megmossuk víz alatt, és a csomagoláson található utasítás szerint puhára főzzük.
- Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymagerezdeket.
- A zellert felaprítjuk, a sárgarépát lereszeljük.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, röviden megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a zellert, a sárgarépát és a fűszereket, és pároljuk körülbelül 5 percig.
- A babot lecsöpögtetjük, és villával pépesítjük.
- A zabpelyhet turmixgépben finomra daráljuk, a diót durvára aprítjuk.
- Ezután keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban – ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl nedves, adjunk hozzá még zsemlemorzsát.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megtöltjük a vegán sült keverékkel.
- Sütőben 200°C-on alsó/felső sütéses funkción kb 45 percig sütjük.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!