EgészségBlog

Téli diós kenyér: Ez a recept vegán és finom

Szerző: virag Közzétéve:

Alig van valami, ami jobban ízlik, mint az otthon sütött kenyér. Ez a dióval készült vegán kovász recept tökéletes télre.

A kenyérsütés népszerű hobbivá vált a járvány idején, ami nem is csoda, hiszen alig van valami, ami jobb ízű mint a még meleg , frissen sült, belül puha, kívül ropogós kenyér. Az illatáról nem is beszélve… Télen a vegán kovászt dióval frissítem– ez adja a kenyérnek azt a bizonyos valamit, és jót tesz az egészségnek is. Mivel a benne található másodlagos növényi anyagok megvédik a sejteket a szabad gyököktől, a B-vitaminok pedig a stressz ellen hatnak. 

Hozzávalók:

  • 20 g kovász
  • 410 g langyos víz
  • 290 g búzaliszt
  • 50 g diószem
  • 250 g tönkölyliszt
  • 10 g só
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. A kovászdarabokat 40 gramm langyos vízzel elkeverjük. Adjunk hozzá 40 gramm búzalisztet, keverjük jól össze, és hagyjuk lefedett pohárban szobahőmérsékleten három-hat órán át érni. Ezalatt nagyjából meg kell duplázódnia. 
  2. A diót durvára vágjuk, felöntjük hideg vízzel, és két órán át ázni hagyjuk. Utána leszűrjük és lecsepegtetjük.
  3. Körülbelül 30-60 perccel a kovász érése előtt készítsük el a tésztát: Keverjünk össze 350 g langyos vizet a tönkölyliszttel, a maradék búzaliszttel és a diószemekkel, és gyúrjuk enyhén. Lefedjük és szobahőmérsékleten pihentetjük. 
  4. Ezután adjuk hozzá az érett kovászt a tésztához, kézzel gyúrjuk jól össze az egészet. A sót 20 gramm langyos vízben feloldjuk, a tésztához adjuk és jól összedolgozzuk. Közvetlenül ezután öt percig kézzel vagy dagasztógéppel dagasztjuk, majd öt percig pihentetjük. Ismételjük meg ezt a dagasztási folyamatot még kétszer.
  5. Nedves kézzel nedvesítsünk meg egy edényt, tegyük bele a tésztát, majd langyos helyen letakarva 30 percig pihentetjük. Ezután nyújtsuk ki, és nedves kézzel hajtsuk össze a tésztát. Ehhez középen a tészta alá nyúlunk, felhúzzuk, és a lelógó végeit behajtjuk. Fordítsuk meg és ismételjük meg a folyamatot. A tésztát még háromszor 30 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk. Ezután még 90 percig hagyjuk érni.
  6. Óvatosan csúsztassuk a tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre. A bal és a jobb oldalt szorosan befelé hajtjuk, a felesleges lisztet ecsettel távolítsuk el. Szorosan, de óvatosan feltekerjük a tésztát alulról felfelé. A végét lisztezett, hosszúkás kelesztőkosárba tesszük. Fedjük le műanyag tetővel vagy műanyag zacskóval, és hagyjuk a hűtőszekrényben érlelni tizenkét órán át vagy egy éjszakán át.
  7. Másnap a kenyeret kiborítjuk egy darab sütőpapírra, és lekenjük a felületről a felesleges lisztet. Éles késsel átlósan felvágjuk a cipót. Előmelegített sütőben 250°C-on (a légkeverés itt nem javasolt) 35 percig sütjük. Ha öntöttvas edényt használunk, tegyük rá a fedőt, és csak öt-tíz perccel a vége előtt vegyük le. Ezután rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret.