Ez a sütőtökös kenyér recept verhetetlen az új szezonban!
Kinek van szüksége banánkenyérre vagy sárgarépás süteményre, ha süthet tökös kenyeret is?
A sütőtök végre minden formában és színben kapható, és egyre több recept létezik a felhasználását illetően is. Így jelenleg nemcsak levesekben, hanem mindenekelőtt házi sütőtök kenyérben is megtalálható, mint fő összetevő. Ősszel a klasszikus alternatívák – sárgarépa torta és banán kenyér – most egy kicsit háttérbe szorulnak, és helyükre ez a szezonális recept kerül. Mert a sütőtök kenyér nemcsak reggelire kiváló, hanem délután is kávé mellé -sok vajjal és finom lekvárral.
Hozzávalók:
- 300 g Hokkaido tök
- 500 g liszt
- 1 csomag száraz élesztő
- 100 ml napraforgóolaj
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál langyos növényi tej
- 1 teáskanál só
- Tökmag

Elkészítés:
- A tököt megmossuk és meghámozzuk, majd a magok eltávolítása után felkockázzuk. Forró vízben addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Pürésítsük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a lisztet összekeverjük az élesztővel, a mézzel, a sóval, az olajjal és a növényi tejjel. A sütőtökmagot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, és hozzáadjuk a tésztához. Most belekeverjük a sütőtököt jól összegyúrjuk. Hagyjuk a tésztát meleg helyen fél órán át kelni.
- Kivajazzuk a cipóformát, beletesszük a tésztát, majd késsel hosszában felvágjuk. További tíz percig pihentetjük, és előmelegítjük a sütőt 180 fokon, alsó-felső sütéses funkción.
- A sütőtök kenyeret körülbelül 30 percig sütjük, amíg a felület aranybarna nem lesz. Melegen és vajjal kell fogyasztani!
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!