Naturablog

Ez a sütőtökös kenyér recept verhetetlen az új szezonban!

Szerző: virag Közzétéve:

Kinek van szüksége banánkenyérre vagy sárgarépás süteményre, ha süthet tökös kenyeret is?

A sütőtök végre minden formában és színben kapható, és egyre több recept létezik a felhasználását illetően is. Így jelenleg nemcsak levesekben, hanem mindenekelőtt házi sütőtök kenyérben is megtalálható, mint fő összetevő. Ősszel a klasszikus alternatívák – sárgarépa torta és banán kenyér – most egy kicsit háttérbe szorulnak, és helyükre ez a szezonális recept kerül. Mert a sütőtök kenyér nemcsak reggelire kiváló, hanem délután is kávé mellé -sok vajjal és finom lekvárral. 

Hozzávalók:

  • 300 g Hokkaido tök
  • 500 g liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál langyos növényi tej
  • 1 teáskanál só
  • Tökmag
Forrás:Instagram

Elkészítés:

  1. A tököt megmossuk és meghámozzuk, majd a magok eltávolítása után felkockázzuk. Forró vízben addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Pürésítsük és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  2. Közben a lisztet összekeverjük az élesztővel, a mézzel, a sóval, az olajjal és a növényi tejjel. A sütőtökmagot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, és hozzáadjuk a tésztához. Most belekeverjük a sütőtököt jól összegyúrjuk. Hagyjuk a tésztát meleg helyen fél órán át kelni. 
  3. Kivajazzuk a cipóformát, beletesszük a tésztát, majd késsel hosszában felvágjuk. További tíz percig pihentetjük, és előmelegítjük a sütőt 180 fokon, alsó-felső sütéses funkción. 
  4. A sütőtök kenyeret körülbelül 30 percig sütjük, amíg a felület aranybarna nem lesz. Melegen és vajjal kell fogyasztani!

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!