Naturablog

Joghurt vagy kefir – Melyik az egészségesebb?

Szerző: virag Közzétéve:

Ha naponta csak egy pohár erjesztett tejterméket iszol, jelentősen javíthatod az egészségedet. Kefir vagy joghurt? Elárulom, hogy melyik terméket válaszd, és hogyan fogyaszd helyesen.

A “savanyú tej” előnyei a benne található nagyszámú baktériumban rejlenek. Jótékonyan hatnak a bél mikroflórájára, megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól és toxinoktól, és növelik az immunitást. A hasonló termékek sokfélesége közül a kefir és a joghurt az első helyen állnak a népszerűség tekintetében. Finomak és alacsony kalóriatartalmúak, könnyen felszívódnak a szervezetben, és gyakorlatilag nincs ellenjavallatuk. Akár azoknak is ajánlott, akik allergiásak a tejcukorra. Sokan nem látnak különbséget a kefir és a joghurt között, mivel ugyanolyan előnyösek az egészségre. És mégis van különbség.

  • Először is az ízben: a kefir savanyú ital, néha az eltarthatósági idő végére enyhén szénsavas lehet, míg a joghurt leggyakrabban sűrű állagú, finom ízű.
  • Másodszor: annak ellenére, hogy mindkét erjesztett tejtermék ugyanabból a tejből készül, az erjedés, maga a folyamat más. A joghurtban csak tejsavas erjedés következik be, míg a kefirben a természetes élesztő jelenléte miatt alkoholos erjesztést adnak a tejsavas erjesztéshez.
  • Harmadszor: a különbség a kovászban van. A kefirhez kefir gomba fermentációt használnak, amely több tucat tejbacilust tartalmaz. Képesek letelepedni a bélfalakon, jól helyreállítva a mikroflórát. Ezért a kefirt gyakran orvosságként írják fel a fertőzések és az antibiotikumok alkalmazása után. A joghurthoz csak kétféle baktériumot adnak: a bolgár bacilust és a termofil streptococcust. A szervezetbe kerülve átjutnak a belekben, és eltávolítják a toxinokat is. Tehát ha gyorsan és jól meg kell tisztítanod magad a káros méreganyagoktól, akkor előnyben kell részesítened a joghurtot.
Forrás:Pinterest

Nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy mi az egészségesebb a szervezet számára, a kefir vagy a joghurt. Ezt mindenki maga dönti el. Ma az erjesztett tejtermékek nagy választékát láthatjuk a boltok polcain, és ebben a változatosságban néha nem könnyű igazán jó minőségű terméket találni. Mire kell figyelni a kefir és a joghurt kiválasztásakor? Előszöris nézzük meg a címkét, és olvassuk el az összetevőket. A valódi joghurtban és kefirben élő hasznos baktériumok számának legalább 107 CFU-nak lennie grammonként. Az élesztő CFU mennyisége 1 gr -ban a kefirnek legalább 104 CFU / g -nak kell lennie. Az eltarthatóság közvetve a termék természetességéről is tanúskodik: a természetes joghurt és a kefir eltarthatósága legfeljebb 2 hét.

Forrás:Pinterest

Bebizonyosodott, hogy akár 200 gr erjesztett tejtermék fogyasztása naponta, jelentősen megnöveli a szervezet védelmi funkcióit a vírusok és fertőzések ellen. Ugyanakkor jó, ha a napi étrend több különböző italt tartalmaz. Például a joghurt kiváló reggelire vagy nasiként napközben, míg a kefir vacsorára a legjobb – tiszta formában és különféle adalékanyagokkal egyaránt fogyaszthatók.

A kefir jól passzol a friss zöldségekhez, különösen zöldekhez. Finom szárított gyümölcsökkel, müzlivel, gabonafélékkel és dióval egyaránt. Emellett az erjesztett tejtermékek jó kiegészítői a gabonaételeknek is – ebben a kombinációban fokozzák a szervezet káros anyagoktól való megtisztításának folyamatait. De nem tejtermékekből álló csoport fehérjéivel nem szabad erjesztett tejet használni, mivel ezek semmilyen módon nem lépnek kölcsönhatásba egymással. Ezért a legjobb elkerülni a kefir és a joghurt tojással, hallal, tenger gyümölcseivel és hússal való kombinálását. Ezenkívül a kefirt és a joghurtot egyre gyakrabban használják desszertek készítéséhez és salátaszószok alapjául. Az ilyen ételeket eredeti ízük és könnyedségük jellemzi.

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!