Naturablog

Az élesztő 2 legjobb helyettesítője

Szerző: virag Közzétéve:

Az élesztő számos kenyér recept nélkülözhetetlen összetevője, beleértve a pizza tésztát, a mennyei csigákat és a legtöbb pékterméket. A tészta kelését okozza, amelynek eredményeként párna-szerű puha kenyér keletkezik. De vajon tudjuk-e helyettesíteni, és ha igen, hogyan?

Az élesztőt rendszeresen használjuk sütési célokra általában instant vagy aktív száraz élesztő formájában – világosbarna por formájában, amely Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőből áll. A száraz élesztő víz és cukor jelenlétében aktiválódik, amikor elkezd enni és megemészteni a cukrot. Ez széndioxid-buborékokat eredményez, amelyek sűrű tésztába kerülnek. Ezután szobahőmérsékleten vagy hő hatására kitágulnak, és a tészta megemelkedik. Ez az emelkedő folyamat – amelyet kovásznak neveznek – nagyobb, bolyhosabb és lágyabb pékárukat eredményez, mint azok, amelyek nem kelnek fel, például lepénykenyerek és kekszek. Elgondolkodhat azonban, hogy vajon képesek vagyunk-e élesztő nélkül megismételni ezt az eljárást? Szerencsére számos más összetevő megismétli az élesztő működését a sütés során, ha a diétánk miatt nem használhatjuk.

Forrás:Pinterest

Sütőpor

A sütőpor a pékeknél alapvető összetevő. Szódabikarbónát és savat tartalmaz, általában tartárkrémet. Az élesztőhöz hasonlóan a sütőpor is kovászként működik, kétféle módon:

  1. Folyadékkal reagálva: Megnedvesítve a sav reagál a szódabikarbónával és szén-dioxid-buborékok keletkeznek.
  2. Hővel reagálva: Hevítve ezek a gázbuborékok kitágulnak, és a tészta megemelkedik.

A sütőpor folyadék és hő hatására azonnal reagál, így az élesztő használatával ellentétben a sütőpor használata nem igényel további időt. Ezért gyors kenyérfajtákat, például palacsintát, kukoricakenyeret, kekszet és süteményt készíthetünk belőle. A pékárukban az élesztőt azonos mennyiségű sütőporral helyettesíthetjük. Csak ne feledjük, hogy a sütőpor kelesztő hatása nem lesz olyan egyértelmű, mint az élesztőé.

Szódabikarbóna és sav

Az élesztő pótlásához savval kombinált szódabikarbónát is használhatunk. A szódabikarbóna és a sav együttesen ugyanazt a reakciót váltják ki, mint a sütőpor, a szódabikarbóna vagy sav külön-külön történő használata azonban nem fogja megemelni a pékárukat – ezeket össze kell kombinálni, hogy a reakció bekövetkezhessen. A szódabikarbóna mellett alkalmazható savak példái az élesztő hatásának megismétléséhez:

  • citromlé
  • tartár mártás

A receptben az élesztő helyett a szódabikarbónát és a savat helyettesítsük a szükséges élesztőmennyiséggel, de felét szódabikarbónával, másik felét savval. Például, ha egy recept 2 teáskanál élesztőt igényel, egyszerűen használjon 1 teáskanál szódabikarbónát és 1 teáskanál savat. A sütőporhoz hasonlóan a szódabikarbóna és a sav használata sem igényel emelkedési időt, és a hatása nem lesz olyan erős, mint az élesztőé.

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!