Naturablog

Mi a koffein, és jó vagy rossz az egészségre?

Szerző: virag Közzétéve:

Naponta emberek milliárdjai támaszkodnak a koffeinre, hogy felébredjenek, vagy átvészeljék azt az éjszakai műszakot. Ebben a cikkben a koffeinnel és az egészségével kapcsolatos legújabb kutatásokat mutatom be nektek.

Valójában ez a természetes stimuláns az egyik leggyakrabban használt összetevő a világon. A koffeinről gyakran beszélnek az alvásra és a szorongásra gyakorolt ​​negatív hatásai miatt, ám az orvosi tanulmányok arról is beszámolnak, hogy különféle egészségügyi előnyökkel jár.

Mi az a koffein?

A koffein egy természetes stimuláns, amely leggyakrabban a tea-, kávé- és kakaó növényekben található meg. Úgy működik, hogy stimulálja az agyat és a központi idegrendszert, segít az éberségben maradásban és a fáradtság kialakulásának megelőzésében. A történészek az első főzött teát már Kr. E. 2737-ben ismerték. Állítólag csak sok évvel később fedezte fel a kávét egy etióp juhász, akinek feltűnt, hogy a kecskéknek milyen extra energiát ad. A koffeintartalmú üdítők az 1800-as évek végén jelentek meg a piacon, ezeket hamarosan az energiaitalok követték. Manapság a világ lakosságának 80% -a fogyaszt koffeintartalmú terméket naponta.

Forrás:unplash.com

Hogyan működik?

Elfogyasztása után a koffein gyorsan felszívódik a bélből a véráramba. Innen a májba jut, és olyan vegyületekre bomlik, amelyek befolyásolhatják a különféle szervek működését. Ennek ellenére a koffein főleg az agyra hat. Úgy működik, hogy blokkolja az adenozin hatását, amely egy neurotranszmitter (ellazítja az agyat és fáradtnak érezzük tőle magunkat). Normális körülmények között az adenozin szint a nap folyamán növekszik, egyre fáradtabbá téve bennünket, és aludni akarunk tőle. A koffein segít ébren maradni, mivel az agy adenozin-receptoraihoz kapcsolódik anélkül, hogy aktiválná azokat. Ez blokkolja az adenozin hatásait, ami csökkent fáradtsághoz vezet. Emellett növelheti a vér adrenalinszintjét és növelheti a dopamint és a norepinefrint. Ez a kombináció tovább stimulálja az agyat, és elősegíti az izgalom, az éberség és az összpontosítás állapotát. Mivel hatással van az agyunkra, a koffeint gyakran pszichoaktív szerként emlegetik. Ezenkívül a koffein hajlamos gyorsan kifejteni a hatását.  Például az egy csésze kávéban található mennyiség akár 20 percet is igénybe vehet a véráramba, és körülbelül 1 óra a teljes hatékonyság elérése. A koffeint megtalálhatjuk néhány vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerben is, mint például nátha, allergia és fájdalomcsillapító gyógyszerek. A fogyás kiegészítők gyakori összetevője is.

Fokozhatja az anyagcserét és a zsírégetést

Mivel a koffein képes stimulálni a központi idegrendszert, az anyagcserét akár 11% -kal, a zsírégetést pedig akár 13% -kal is növelheti. Gyakorlatilag 300 mg koffein fogyasztása napi szinten további 79 kalóriát égethet el. Ez a mennyiség csekélynek tűnhet, de hasonló ahhoz a kalóriatöbblethez, amely az emberek átlagos éves súlygyarapodásáért felelős. Egy 12 évvel ezelőtti koffein- és súlygyarapodási tanulmány azonban megállapította, hogy a legtöbb kávét ivó résztvevők a vizsgálat végén átlagosan csak majdnem 1 kilóval könnyebbek voltak a vizsgálat végén.

Forrás:unplash.com

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!