Naturablog

Erre cseréld a cukrot: A méz 5 egészségügyi előnye

Szerző: virag Közzétéve:

A mézet már régóta ismerik a természetgyógyászatban, az utóbbi időben pedig egyre népszerűbb, mivel ideális cukorhelyettesítő alternatíva. A gyakran folyékony aranynak nevezett finomsággal kapcsolatban számos tanulmány kimutatta, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Ez azért is nagyon jó hír, mivel a méz a legtöbb háztartás számára könnyen elérhető, és viszonylag megfizethető lehetőség. Íme egy cikk, amiben eláruljuk a méz 5 egészségügyi előnyét!

A méz segíthet a felső légúti fertőzések kezelésében

A BMJ Evidence-Based Medicine című folyóirat új cikkében az Oxfordi Egyetem kutatói 14 korábban publikált tanulmányt vizsgáltak, amelyek a méz hatékonyságával kapcsolatosak- a légúti megbetegedések enyhítése esetében. Megállapították, hogy a szokásos kezelésekhez (mint például a vény nélkül kapható gyógyszerek és antibiotikumok) képest a méz mind a köhögés gyakoriságát, mind a súlyosságát javította, és olcsó alternatívája lehet az antibiotikumoknak. A chicagói Illinoisi Egyetem tudósai felfedezték, hogy a méhek által előállított antimikrobiális vegyület az új antibiotikumok alapjává válhat.

Forrás:Unplash.com

A méz segíthet a metabolikus szindróma elleni küzdelemben

A Nutrients folyóiratban megjelent 2018-as tanulmány áttekintette a méz protektív hatásait a metabolikus szindrómára. A tanulmányban a kutatók azt is megfogalmazták, mi miatt segíthet a méz ezen állapotok javításában. Először is, a méz alacsony glikémiás indexű, ezért nem váltja ki a vércukor- és inzulinszint emelkedését, és hozzájárul az inzulinérzékenység fokozásához. Azt is kimutatták, hogy a méz megakadályozza a túlzott súlygyarapodást és javítja a lipid anyagcserét azáltal, hogy csökkenti a trigliceridek, valamint az összkoleszterin és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben növeli a „jó” HDL-t. A méz antioxidáns tulajdonságai hozzájárulnak az oxidatív stressz csökkentéséhez is, amely a metabolikus szindróma egyik központi mechanizmusa. Ezen okokból kifolyólag a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nagy az esély arra, hogy a méz beépüljön a metabolikus szindróma kezelésébe, mind megelőző, mind terápiás szempontból.

A méz segíthet megakadályozni az artériás elégtelenséget

Egy másik, a méz előnyeiről szóló cikk azt vizsgálta, hogy képes-e leküzdeni az artériák elégtelenségét, amely világszerte vezető oka a halálnak. A szerzők 2019-ben, a Nutrients folyóiratban is megjelentették , hogy a méz több mint 180 anyagot tartalmaz – beleértve a természetes cukrokat, valamint rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fitokemikáliát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mézben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek azon túl, hogy képesek ellensúlyozni az oxidatív stresszt, a legfontosabb tényezők a méh védelmében. Régebbi kutatások is azt mutatják, hogy a magas antioxidáns tartalmú méz fogyasztása valóban megemeli a vér antioxidáns szintjét, és hogy a feldolgozott cukor mézzel való helyettesítése elősegítheti az egészséges felnőttek antioxidáns védekezőképességét.

Forrás:unplash.com

A méz segíthet az egészséges bélműködésben

Az Integrative Medicine Insights folyóiratban megjelent, a méz ingyenes gyógyászatban való felhasználásáról szóló közelmúltbeli áttekintés szerint a méz prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik. A prebiotikumok elősegítik a bélben lévő hasznos baktériumok, köztük a bifidobaktériumok és a laktobacillusok erjedését. Ezt a váltást erősebb immunfunkcióval és fokozott mentális jólléthez kötik. A kutatók megjegyezték a méz vírusellenes aktivitását is.

A méz tápanyagokat biztosít

A méz természetes cukrokon és antioxidánsokon kívül még jónéhány tápanyagot tartalmaz. Például31 ásványi anyagot találtak a benne- beleértve az összes főbb ásványi anyagot, többek között a foszfort, a kalciumot, a káliumot és a magnéziumot. A méz körülbelül 600 illékony vegyületet is tartalmaz, amelyekről feltételezik, hogy hozzájárulnak potenciális orvosbiológiai hatásokhoz – írja a Health magazin.

Forrás:unplash.com

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!