Naturablog

Ismered is, vagy csak kerülöd? Mi pontosan a glutén

Szerző: virag Közzétéve:

Tényleg olyan rossz nekünk, vagy ideje visszaépítenünk, ha nem vagyunk rá érzékenyek? Minden fontos tudnivalót kiderítettünk!

A glutén népszerű témává vált, emiatt elég sok lett vele kapcsolatban a zűrzavar, melyeket most ideje tisztáznunk. Először fogalmazzuk meg, egyáltalán mi is az a glutén. A glutén egy olyan fehérjetípus, amely természetesen megtalálható a búzában (beleértve a tönköly, és bulgur termékeket), az árpában, és a rozsban. Mint egyfajta adalékanyag, a glutén kötőanyagként működik, amely összetartja az ételt. Így megtalálhatjuk a salátaöntetektől kezdve a vitaminokon át akár az ajakbalzsamunkig. De ez tényleg olyan rossz nekünk? Vannak olyan jogos egészségügyi feltételezések, amelyek miatt az emberek képtelenek elviselni a glutént. A leggyakoribb a lisztérzékenység, egy autoimmun rendellenesség, amelyben a glutén fogyasztása károsodást okoz a vékonybélben. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a glutén mindenki számára káros, és mindenkinek el kellene kerülni – bár eddig nem sok kutatás támasztotta ezt alá. A BMJ-ben közzétett, 2017-es tanulmányban több mint 100 000 celiakia nélküli embert követtek nyomon 26 éven keresztül, és a kutatók nem találtak összefüggést a hosszú távú gluténfogyasztás és a krónikus betegségek kockázata között. Egy másik tanulmány, amelyet az American Journal of Gastroenterology publikált 2019-ben- több mint 160 000 nőt vizsgáltak, akik szinten gluténban gazdagon étkeztek. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a felnőttkori gluténbevitel nem kapcsolódott vastagbélgyulladás kockázatához, ami egy másik lehetséges aggály a fogyasztása esetén. Ennek ellenére néhány embernek érdemes elkerülnie a glutént, még akkor is, ha nem tapasztal intoleranciát – ők a búzaallergiában szenvedők – mondják a dietetikusok.

Forrás:unplash.com

Egészséges a gluténmentes étrend?

A gluténmentes ételek lehetnek egészségesek, de erősen feldolgozhatók és tápanyaghiányosak is. A gluténmentes teljes kiőrlésű gabonák, mint a barna rizs és a quinoa, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal, az orvosok által támogatottak, mert egészségvédő előnyökkel járnak. Természetesen gluténmentes, szénhidrátban gazdag ételek, köztük az édesburgonya és a gyümölcs, szintén tápanyagokban gazdagok és egészségesek. Sajnos a gluténmentes őrület fellendüléséhez vezetett azonban a magasan feldolgozott élelmiszerek száma, amelyeket gluténmentes szemek finomított változatával, például fehér rizzsel készítettek. Manapság gyakorlatilag mindennek megvásárolható a gluténmentes változata, a pizzatésztáktól kezdve a tortaalapokig. Ám attól, hogy egy termék gluténmentes, nem lesz automatikusan egészséges, szimplán elfogadhatóvá teszi azok számára a fogyasztást, akiknek szükségük van rá, mert el kell kerülniük a glutént. Szóval ha gluténmentesen akarunk étkezni anélkül, hogy lenne okunk rá, nagyon nézzük meg, mit tartalmaz a gluténmentes termékünk, és alaposan fontoljuk meg a tápanyagbevitelt. A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy azoknál, akik minden ok nélkül kerülik ezt a fehérjét, gyakran tapasztalnak hízást – írja a Health.

Forrás:unplash.com

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!