Naturablog

Mi az F-faktor étrend, és biztonságos-e?

Szerző: virag Közzétéve:

A Tanya Zuckerbrot híresség-dietetikus által létrehozott étrend meglehetősen sok vitát váltott ki.

Az F-Faktor-diéta nem új keletű: Zuckerbrot, 2006-ban kiadta az F-faktor diéta című könyvét: Fedezze fel a tartós fogyás titkát címmel. Az F-Faktor diéta a legtágabb értelemben magas rosttartalmú étrend férfiaknak és nőknek (az “F” a rostot jelenti, a diéta honlapja szerint). Ennek oka az, hogy “a rost nulla kalóriát tartalmaz – így feltöltődhetünk, anélkül, hogy kitöltenénk a gyomrunkat” – állítja a weboldal.

Először is, kétféle rost létezik. Van oldható rost, amely vízben oldódik, gélszerű anyagot képez, és állítólag segít csökkenteni a vér koleszterin- és glükóz szintünket. Oldható rost található a zabban, a borsóban, a babban, az almában, a citrusfélékben, a sárgarépában, az árpában. Aztán van egy oldhatatlan rost, amely elősegíti a bélmozgást, ami nagyszerű székrekedés vagy szabálytalan széklet esetén, és megtalálható a teljes kiőrlésű lisztben, a búzakorpában, a dióban, a babban és a rostos zöldségekben. Mivel emésztőrendszerünk nem tudja lebontani a rostokat energiává, ez is segít abban, hogy jóllakjunk.

Az F-Faktor étrend arra ösztönzi a követőit, hogy fogyasszák a rostokat és a nettó szénhidrátokat, ugyanakkor ajánlásokat tartalmaz a napi további zsírgadatokról, valamint a fehérjebevitelről, amit minden étkezéskor kell fogyasztani. Ez körülbelül 10 és 14 uncia sovány fehérjét jelent a nők számára, ez körülbelül 90-126 gramm – ami jelentősen meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiséget… Fontos megjegyezni azt is, hogy bár az étrend nem korlátozza a fogyókúrázók napi kalóriáinak számát, az egyéb élelmiszerekre vonatkozó ajánlások végül korlátozzák az általános kalóriabevitelt, beépített “kalóriatartalmat” biztosítva.

Forrás:Instagram/fudgyfiber

Jó ötlet kipróbálni az F-faktor diétát?

A dietetikusok nem javasolják az F-Faktor diéta kipróbálását, elsősorban a javasoltnál alacsonyabb kalóriaszám és egy tápanyag hangsúlyozása miatt. Ha valaki egy adott tápanyagra koncentrálódik, jellemző, hogy más területeken hiány alakul ki. Ez különösen akkor igaz, ha túl sok rostot fogyasztunk, hiszen érezhetjük magunkat jóllakottan, de nem leszünk megfelelően táplálva. Más szavakkal, ha túlságosan megtelünk a rostban gazdag ételekkel, akkor előfordulhat, hogy nem lesz hely a megfelelő fehérje-, zsír- és keményítőtartalmú szénhidrátoknak. És bár a sok rost fogyasztása egészséges választás, az F-Faktor nem találta ki ennek a megfelelő eloszlatását azt étrendben.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a túl sok egy dologból – még ha az olyasmi is, mint a rost – nem mindig jó. Noha a rostok jót tesznek nekünk, nem mindenki képes elviselni az F-faktor étrendben megadott a mennyiséget, és náluk a túl sok rost csúnya mellékhatáshoz vezethet. Többek között okozhat GI-zavarokat, például puffadást, hasi fájdalmat és székrekedést is… És ha már itt tartunk, bár rövid távon biztosan fogyáshoz vezet, hosszútávon ez már nem feltétlenül mondható el – mondják a szakemberek.

Forrás:Instagram/fiberandthecity

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!