Naturablog

Hihetetlenül finom szicíliai padlizsánpörkölt kuszkusszal

Szerző: virag Közzétéve:

Íme egy fantasztikus dél-olasz étel, amire a szicíliaiak nagyon büszkék. Ráadásul mindössze 30 perc alatt készen van.

Kifejezetten szeretem az olasz konyhát, mivel a mediterrán országban rengeteg vegán, vagy legalábbis vegetáriánus recept van, amelyek egyrészt gyorsan elkészíthetőek bonyodalmak nélkül, másrészt rendkívül könnyen elsajátíthatóak. Most egy isteni szilíciai padlizsánpörkölt receptet hoztam, ami garantáltan az egyik kedvenc főételed lesz.

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán 
  • olivaolaj 
  • ½ tk szárított oregánó 
  • 1 kis lilahagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • ½ csomó petrezselyem 
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 ek kapribogyó 
  • 8 zöld olajbogyó
  • 1 ek vörösborecet 
  • 150 g kuszkusz 
  • 1 ek pelyhesített mandula 

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel nagyobb darabokra a padlizsánt. Egy nagy serpenyőben közepes lángon felmelegítünk pár csepp olívaolajat, hozzáadjuk a padlizsánt, az oregánót és egy kevés tengeri sót, majd rátesszük a fedőt.
  2. Tekerjük magasra a hőfokot, és főzzük 4-5 percig, hébe-hóba rázva a serpenyőt. 
  3. Amíg ez készül, meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. Aprítsuk fel a petrezselyem levelét, majd durván vágjuk fel a paradicsomot.
  4. Amikor a padlizsán mindenütt aranyszínű, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet, majd főzzük további 2 percig – ha a padlizsán túl száraz lesz, adjunk hozzá még egy kis olajat. 
  5. Hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót, majd csepegtessük le az egészet borecettel. 
  6. Amikor az összes ecet elpárolog, adjuk hozzá a paradicsomot, és pároljuk körülbelül 15 percig, vagy amíg a padlizsán megpuhul. 
  7. Tegyük a kuszkuszt egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót, öntsük le forró vízzel, majd tegyünk egy tányért az edény tetejére, és hagyjuk pihenni. 
  8. Enyhén pirítsuk meg a mandulát száraz serpenyőben közepes lángon 1-2 percig, vagy amíg aranyszínűvé nem válik.
  9. Villával keverjük fel a kuszkuszt, és adjuk hozzá szintén felaprított petrezselymet.
  10. Ízesítsük a pörköltet ízlés szerint, majd öntsük le olívaolajjal.
  11. Tálaljuk a pörköltet a kuszkusszal, szórjuk meg mandulával és a maradék petrezselyemmel.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!