Naturablog

Számtalan ok, ami miatt gyakrabban kellene articsókát enned

Szerző: virag Közzétéve:

Itt az ideje, hogy az articsóka megkapja a jól megérdemelt helyet a tányérunkon!

Az articsóka a bolygó legszebb zöldségei közé tartozik, de máig kissé rejtélyes maradt, még az egészségtudatos emberek számára is. Annyira, hogy az articsóka valójában nem is szerepel a leggyakrabban fogyasztott zöldség listáján, és fogyasztásuk az 1980-as évektől legalább a 2000-es évek közepéig viszonylag változatlan maradt. A kutatások eredményei alapján és a szakemberek véleményére hallgatva azonban érdemes bevinni az articsókát a szervezetünkbe, hiszen számtalan egészségügyi előnyünk származik belőle.

Forrás:unplash.com

Az articsóka jótékony hatásai

Egy egész, főtt articsóka csaknem 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi minimális rost szükséglet körülbelül harmada. Az egészséges testsúly-szabályozás és az emésztés támogatása mellett a rost szerepet játszik a vércukor- és inzulinszint szabályozásában is, az egyenletes energiaelosztás érdekében. Emellett növeli az immunitást, hozzájárul jó közérzethez, és a gyulladáscsökkentésben is segít. Itt persze még nem ért véget a jótékony hatások listája, az articsókának van a zöldségek közül az egyik legmagasabb antioxidáns koncentrációja, az adagonkénti antioxidáns kapacitás szempontjából. Az antioxidánsok szerepet játszanak a sejtek korai öregedéstől és diszfunkciótól való védelmében, megfékezik a testmozgás okozta sejtkárosodást, és segítik a testgyógyulás helyreállítását.

Forrás:unplash.com

Rengeteg tápanyag van benne

Az articsóka igencsak sok vitamintartalommal is büszkélkedhet. Egy közepes méretű, főtt articsóka a folát és a K-vitamin ajánlott napi értékének több mint 20% -át, valamint a C-vitamin, a magnézium, a mangán és a kálium napi ajánlott értékének több mint 10% -át adja meg a szervezetünk számára. A túl kevés folátot a depresszió és a memóriaproblémák magasabb kockázatához kötik. A csontképződéshez K-vitamin is szükséges, amely a vér megfelelő alvadásában is segít, a hiánya viszont a megnövekedett törési kockázathoz kapcsolódik. A C-vitamin, amely egyben az öregedés ellen küzdő antioxidáns is, szükséges a DNS-helyreállításhoz, az immunrendszer működéséhez és a kollagén termeléséhez. Kimutatták, hogy a magnézium segít a depresszió leküzdésében , fokozza a tanulási hajlandóságot és a memóriaműködést, valamint javítja a nők alvásának minőségét. Az aktív emberek számára a magasabb magnéziumbevitel bizonyítottan javítja az erőt, az oxigénfelvételt, az energiatermelést és az elektrolit-egyensúlyt. A mangán a kollagéntermelést és a csontok egészségét is támogatja. A kálium szükséges a szívműködéshez, az izomösszehúzódásokhoz és a vérnyomás szabályozásához. Ez egy nagyon lenyűgöző tápanyagprofil, különösen azért, mert csak 60 kalóriát tartalmaz egy teljes articsóka, ellenben körülbelül 3,5 gramm fehérjét tartalmaz – írja a Health magazin. Na, sikerült meggyőznünk?

Forrás:unplash.com

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!