Naturablog

Mi a fél-vegetáriánus étrend, és egészséges-e?

Szerző: virag Közzétéve:

Egyre menőbb ez az étkezési stílus. De mit gondolnak róla a szakemberek?

A “fél-vegetáriánus” kifejezés az utóbbi időben kifejezetten felkapott, és ennek a legtöbb szakember nagyon örül. Bár nincs hivatalos meghatározása annak, hogy mit jelent a félig vegetáriánus étrend, egyértelmű, hogy az emberek jelentős százaléka egyre több növényi ételt fogyaszt, és a járvány ideje alatt is többen választották a növényi eredetű ételeket. A növényi eredetű húsok népszerűsége is megnőtt az elmúlt évekhez képest, ami azt jelenti, hogy már nagyobb az odafigyelés az életmódunkra. A félig vegetáriánus étrend ráadásul nem csak az egészségünket javítja, hanem a bolygó egészségét is.

Forrás:Pinterest

A fél-vegetáriánussal ellentétben a vegán és a vegetáriánus fogalmak formális meghatározásokkal rendelkeznek. A veganizmus kizár minden állati terméket, vagyis nem tartalmaz húst, baromfit, tenger gyümölcseit, tojást, tejterméket vagy állati eredetű összetevőket, beleértve a mézet és a zselatint. A veganizmus általában olyan életmódra is kiterjed, amely magában foglalja az állatokból származó anyagok, beleértve a bőr, szőrme, gyapjú és selyem, valamint az állatokkal készült vagy állatokon tesztelt kozmetikumok vagy szappanok használatát. A vegetarianizmus azt jelenti, hogy az étrend követői nem fogyasztanak húst, baromfit vagy tenger gyümölcseit, de a tojást és tejterméket igen. A vegetáriánusok általában húspótlókat is fogyasztanak, amelyek a teljes ételektől, például lencsétől vagy babtól kezdve a zöldséges hamburgerekig terjedhetnek. A félig vegetáriánus étrend ezekkel szemben azt jelzi, hogy részmunkaidős vegetáriánus az illető, vagyis valamikor, (a legtöbb esetben) a vegetáriánus étrendet követi, de nem kötelezi el magát az étrend mellett teljes mértékben. Ez azt jelentheti, hogy gyakran engedélyezi magának a tojást és a tejterméket, de a hús, a baromfi és a tenger gyümölcseinek fogyasztását erősen korlátozza. A félig vegetáriánus étrend technikailag tartalmazhatja a vegetáriánus és állati eredetű ételek bármilyen kombinációját. De minél több növényi táplálék van az étrendben, annál nagyobb előnyökkel jár az egészség szempontjából. Emiatt a legjobb lehet valamilyen struktúra kialakítása, például hétfőtől péntekig vegetáriánus étkezés, vagy napi két vegetáriánus étkezés, esetleg az összes házilag elkészített étel vegetáriánussá tétele.

Forrás:Pinterest

A Gallup közvélemény-kutatásában a kevesebb hús fogyasztásának legfőbb oka az egészség volt, tízből kilenc ember nevezte meg ezt fő tényezőként. A hús kerülésének és a növényi alapú alternatíváknak valóban fontos szerepe van az egészségünk megóvásában. A legfrissebb kutatások szerint azok, akik több növényi és kevesebb állati eredetű ételt fogyasztottak, csökkentették a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását.  Egy 2020-as tanulmányban a kutatók több mint 400 000 férfi és nő adatait vizsgálták 16 éves időszak alatt. Megállapították, hogy a magasabb növényi fehérjebevitel minden okból alacsonyabb halálozási kockázattal jár. Ez a kapcsolat különösen igaz a szívbetegségekre, amelyek továbbra is a férfiak és a nők első számú gyilkosai. A kutatások azt mutatják, hogy az állati fehérje növényi fehérjére való cseréje számos szívbetegség kockázati tényezőjét javítja, és a testtömeg és a testzsír százalékának javulását is elősegíti. A fél-vegetáriánus étrend továbbá javítja a “rossz” LDL-koleszterinszintet, a mérsékelt fogyást eredményez, és az erek gyulladásához kapcsolódó vegyületek alacsonyabb vérszintjét is eredményezi – számolt be róla a Health magazin. Ezek után érdemes adni ennek az étrendnek egy esélyt, hiszen semmilyen lemondással nem jár, csupán egy kis odafigyeléssel…

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!