Lekvár cukor nélkül: 3 egyszerű recept
Itt az ideje ezt is egészségesebben készíteni, ráadásul nem kell órákig a tűzhely felett állnod, mert van amelyik 15 perc alatt kész!
A lekvár a pirítós, a croissant és a frissen sült gofri vagy palacsinta elengedhetetlen része. Míg egyesek a szamócából vagy sárgabarackból készült klasszikusokra esküsznek, mások inkább a kissé savanykás szilvalekvárt részesítik előnyben. A legtöbb lekvár azonban (teljesen feleslegesen) rengeteg cukrot tartalmaz, a már eleve édes gyümölcsök mellett. Ennek azonban mostantól nem kell így lennie, elkészíthetjük őket cukormentes változatban, sokkal egészségesebben – ez pedig a fogyókúrázóknak, diétázóknak is kifejezetten jól jön. Ráadásul ha kétkedve is fogadod mindezt, garantálom, hogy ezek sokkal finomabbak is, mint a megszokott lekvárok. Most három receptet is hoztam neked, amelyekkel mennyei ízű, cukormentes lekvárokat gyárthatsz. Egyetlen hátránya, hogy kevesebb ideig állnak el, mint a klasszikus lekvár, de ha kis adagokat készítünk és gyorsan elfogyasztjuk, akkor ez egyáltalán nem probléma.
15 perces lekvár chia maggal
Hozzávalók:
- 250 g bogyós gyümölcs (pl. Eper, málna vagy áfonya)
- 2 ek chia mag
- tetszés szerint: 1 evőkanál juharszirup, agave szirup vagy méz

Elkészítés:
- Mossuk meg a gyümölcsöket, és tegyük egy tálba, majd villával vagy botmixerrel pépesítsük.
- Adjuk hozzá a chia magot, és ha szükséges, a juharszirupot, az agavé szirupot vagy a mézet, és mindent jól keverjünk össze.
- Hagyjuk a chia magkeveréket körülbelül tíz percig ázni, időnként keverjük is meg, hogy a chia mag ne ragadjon össze.
- Tegyük a kész lekvárt egy tiszta üvegbe. Hűtőszekrényben tárolva ez a vitaminokban gazdag lekvár cukor nélkül akár öt napig is eltart.
Lekvár organikus citromhéjjal
Hozzávalók:
- 250 g gyümölcs (körte vagy alma)
- citrom héja
- tetszés szerint: 1 ek juharszirup, agave szirup vagy méz

Elkészítés:
- Mossuk a gyümölcsöt, és vágjuk fel harapásnyi darabokra.
- A citromhéjat reszeljük apróra, és tegyük mindezt egy serpenyőbe juharsziruppal, agavesziruppal vagy mézzel, majd keverés közben forraljuk fel.
- Pároljuk alacsony lángon körülbelül 50-60 percig.
- Ha a lekvár szemmel láthatóan zselésedett, akkor a tiszta üvegbe öntsük, és várjuk meg, míg kihűl. Ha hűtőszekrényben tároljuk, a lekvár cukor nélkül akár hét napig is eltarthat.
Cukormentes lekvár agar-agarral
Hozzávalók:
- 250 g gyümölcs
- 1/2 tk agar agar
- tetszés szerint: 1 ek juharszirup, agave szirup vagy méz

Elkészítés:
- Mossuk meg a gyümölcsöket, és vágjuk fel harapásnyi darabokra. Tegyük egy kis serpenyőbe, és folyamatos keverés mellett pároljuk addig, amíg egyenletes keverék nem keletkezik belőle.
- Most keverjük hozzá az agar-agart és főzzük 15 percig.
- Tegyük üvegbe, és várjuk meg, míg kihűlik. Ha hűtőszekrényben tároljuk, a lekvár cukor nélkül akár 14 napig is jó.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!