EgészségBlog

Tej- és tojásmentes csokoládés fánk, egyenesen Olaszországból

Szerző: virag Közzétéve:

Készíts magadnak csokoládéfánkot – nagyon egyszerűen, olasz módra!

Ha édességről van szó, az olaszok ezen a területen is élen járnak. Híresek mennyei süteményeikről és csokoládéikról, ezért most el is hoztam egy könnyű vegán csokoládés fánk receptet, amit te is kihívások nélkül elkészíthetsz. A tojást ebben az esetben tojáspótló porral kell helyettesíteni, ezt szerencsére már ezer forint körül lehet kapni bármelyik szupermarketben, kedves tojásos dobozba csomagolva. Az árát is nagyon megéri, hiszen rengeteg ideig elegendő, sokat süthetünk belőle.

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 190 g növényi tej
  • 7 g szárított élesztő
  • 35 g cukor
  • 7 g só
  • 1 tojásnak megfelelő tojáspótló
  • 350 g liszt
  • 40 g vegán vaj
  • olaj a sütéshez

A mázhoz:

  • 100 g vegán vaj
  • 100 g étcsokoládé
  • kókuszreszelék, csokigyöngyök, mogyoró vagy mandula
Forrás:unplash.com

Elkészítés:

  1. Egy tálban habverővel keverjük össze a tejet és az élesztőt, majd a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojáspótlót és a lisztet is, majd spatulával megkeverjük. Addig dolgozzuk a tésztát a kezünkkel, amíg golyó formájú nem lesz, és hagyjuk 15 percig pihenni, ruhával letakarva.
  2. 15 perc elteltével adjuk hozzá a megpuhult vajat, és öt-hét percig kézzel gyúrjuk a tésztát – ami ha munkafelülethez tapad, spatulával el kell távolítani. Ismételjük meg a folyamatot addig, amíg a vaj jól fel nem szívódik. Ezután a tésztát letakarva pihentetjük meleg helyen még egy órán át, hogy a térfogata megduplázódjon.
  3. Vegyük elő a tésztát egy óra múlva, lapítsuk le a kezünkkel majd hagyjuk újra felemelkedni. Osszuk 7 darabra, és formázzunk kis golyókat. Hagyjuk a golyókat még 15 percig kelni.
  4. Húzzuk ki a tésztát sodrófával úgy, hogy minden gömb 1 cm vastag kört képezzen. Készítsünk egy közepén egy kis lyukat, majd tegyük félre a fánkokat egy kis négyzet alakú sütőpapírra, hogy megakadályozzuk a tapadást.
  5. Hagyjuk a tésztát még egy órán át kelni. Ezután mártsuk egymás után a tészta karikákat 180 fokos forró olajba, hagyjuk főni 1 percet 30 másodpercet mindkét oldalon, ezt követően helyezzük őket nedvszívó papírra, hogy eltávolítsuk a felesleget.
  6. Ezután olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, végül mártsuk bele a fánk egyik felét, tegyük félre megszáradni, de dekorációként szórhatunk még rá csokigyöngyöket, manduladarabokat, mogyoródarabokat, kókuszreszeléket is.