Itt a tökéletes recept: Tej- és tojásmentes házi lepény
Az életünket gyakran a legegyszerűbb dolgok teszik a legboldogabbá. Így van ez a a lepénykenyérrel is, nem tudunk betelni ezzel a török klasszikussal. Adjunk hozzá vegán sajtot, néhány kulináris gyógynövényt, és hihetetlenül finom falatokat kapunk. A grillezett zöldségek tahinivel is remekül passzolnak hozzá, igazi nyári ételünk lesz. A legjobb az egészben, hogy a a kenyér íze még jobb, ha saját magunk készítjük el, amit még mostmár tej- és tojásmentes változatban is megtehetünk. Most egy ilyen egyszerű vegán receptet mutatok be, és ha túl sok lesz belőle, akár le is fagyaszthatjuk későbbre.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 tk cukor
- kevés vegán vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 tojásnak megfelelő tojáspótló por (szupermarketekben kapni)
- 2 tk só
- 250 ml langyos víz
- 2 ek szezámmag (köretnek)

Elkészítés:
- Tegyük a lisztet egy tálba, és készítsünk benne egy kis üreget. Az élesztőt és a cukrot morzsoljuk a langyos vízbe, keverjünk össze mindent és öntsük a mélyedésbe. 15 percig hagyjuk pihenni.
- Ezután adjuk hozzá a vegán vajat, az olívaolajat és a tojáspótlót a tésztához, és keverjünk mindent legalább 5 percig. Ehhez használja a keverőt. Simítsuk le a tésztát a kezünkkel, formáljuk golyóvá, tegyük egy enyhén olajozott tálba, és fedjük le. Hagyjuk körülbelül 1,5 órán át kelni.
- Lisztezzük le a munkafelületet, és öntsük rá a tésztát. Osszuk két egyenlő részre, és görgessük őket kenyérré. Hagyjuk 15 percig kelni.
- Helyezzük mindkét kenyeret egy sütőpapírral borított tepsire, és ecseteljük meg vízzel. Készítsünk kis rovátkákat az ujjainkkal, és ha szükséges, szórjunk rájuk szezámmagot. Hagyjuk 25 percig kelni.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra alul-felül sütéses funkción, és süssük nagyjából 15 percig.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!