Naturablog

Ezért kívánod annyira a csokit: Mi áll az ételek utáni sóvárgás mögött?

Szerző: virag Közzétéve:

Az étkezések után még sokszor érezhetjük úgy, hogy szükségünk van valamire – például egy csokira vagy süteményre. Még akkor is, ha valójában már teljesen megteltünk és tudjuk, hogy valójában nem is vagyunk De mégis, mi áll e késztetések mögött?

Gyakran a kiadós étkezések után megkívánunk egy adag kávét, egy finom süteményt vagy egy csokoládét – és általában engedünk is ennek a késztetésnek. Vajon az étvágyunk ilyenkor valamit jelezni próbál az egészségünkről és a közérzetünkről? És mennyi figyelmet kell fordítanunk erre? Hiszen a sóvárgás egy konkrét dolog iránti vágy – a testmozgástól és a szextől kezdve az alkoholig és a cigarettáig -és az ételek esetében ez a vágy általában éhséggel kezdődik, aminek következtében arra összpontosítunk, hogy mi elégítheti ki ezt az érzés” – mondja Jackie. Andrade, a Plymouthi Egyetem pszichológus professzora. Ám valójában tudjuk, hogy ez az érzés különbözik az általános éhségtől és szomjúságtól. Sóvárgással képeket varázsolhatunk elő magunkban egy bizonyos ételről vagy italról, elgondolkodhatunk az ízén vagy az illatán, és hogy mennyire fogjuk élvezni, ha végre bevisszük a szervezetünkbe. Amikor odafigyelünk erre a késztetésre, az elvonja a figyelmünket minden más dolgokról – ezt nevezzük vágynak. De mi az oka ennek a vágyakozásnak, és mit jelez a szervezetünk? Ez nagyon egyszerű.

Ha úgy érzed, hogy ebéd után, vagy ebéd után pár órával megőrülsz egy süteményért vagy csokoládéért, akkor valószínűleg nem adtad meg a szervezetednek szükséges tápanyagokat vagy csak hiányosan- és a tested így próbálja ezt jelezni. Próbálj több diót, tojást vagy tejterméket bevinni a szervezetedben. Ha mindezt nem teheted meg valamilyen oknál fogva, nézz utána mivel tudod pótolni ezeket a fontos energiákat (legyen az például zab, vagy avokádó). Amennyiben rutinszerű dologról van szó, például mindig ugyanabban az időpontban iszod meg a délutáni kávéd, mindig 15:00-kor kell enned egy süteményt, akkor inkább egy rutinszerű dologról van szó, amit a szervezeted megszokott. Ilyenkor valószínűleg inkább arról van szó, hogy a szervezet mentális része igényel némi változást. Vagy szünetet kellene beiktatnod munka közben, például egy ötperces sétát, vagy valószínűleg szükséges lenne egy munkahelyváltás, mert unatkozol és nem elégít ki az állásod- magyarázzák a szakemberek.

Forrás:unplash.com

Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan lehetséges, hogy egyesek az édesség után sóvárognak, míg mások a sós dolgokra áhítoznak, nagyon egyszerű a válasz. Meglepő módon az étkezési preferenciáknak gyakran semmi köze nincs a testünkhöz a preferenciák inkább kulturálisak lehetnek. Japánban például a rizs az egyik leggyakrabban kívánt étel. De összetett okai is lehetnek, részben például szokások, és részben az is lehet, hogy amit a hangulat növelésére használunk, vagy jutalmakhoz társítjuk őket.  

A téma további felvetései között szerepel, hogy a sóvárgó vágyakozás azt jelenti-e, hogy a sajt utáni vágyakozás például nátriumhiányt jelez, és a késztetés a csokoládé evésére azt mutatja, hogy kevés a testünkben a magnézium. De vajon igaz? A válasz az, hogy nem. Leggyakrabban azért vágyunk valamire mert szép, vagy finom és mert nagyon szeretjük. Ráadásul a sajt egyfajta függőséget is okozhat a szakemberek szerint. Ne feledjük, hogy bár a sóvárgás kielégítését mindenféleképpen meg kell szakítanunk és más módon pótolni a hiányérzetet, a vágyakozás nem egy rossz dolog. Testünk így jelzi, hogy ideje új utakra lépni– írja a Healthy-magazin.

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!