Naturablog

Hogyan befolyásolja az étel a hangulatunkat?

Szerző: virag Közzétéve:

Egyre több szakember vél felfedezni kapcsolatot az étkezés és a mentális állapot között. Ismerd meg a táplálkozási pszichiátriát – a mentális egészség következő lépcsőfokát.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy az étel befolyásolja a hangulatunkat, de ezzel az orvosok sokáig nem foglalkoztak. Hosszú ideig az agyat a testtől elkülönülten kezelték, részben azért, mert az agy körül még mindig sok a misztikum . Azt azonban már felismerték, hogy az agy, mint minden szerv, az optimális működés érdekében a jó táplálkozásra támaszkodik – nem véletlen, hogy fontos vizsgák és megmérettetések előtt például csokoládét adnak nekünk. És bár igen megdöbbentő, de más szervekhez képest az agyunknak aránytalanul sok táplálékra van szüksége a megfelelő működéshez. A táplálkozási pszichiátria hívei szerint számtalan bizonyíték van arra, hogy az étel befolyásolja a hangulatunkat. Az alapvető tápanyagok hiánya hozzájárul a szorongáshoz és a depresszióhoz , a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához és az ADHD-hoz. De bár az orvostudomány java része még nem alkalmazza ezt, sokan már használják. A legtöbb orvosnak alapvető ismerete van a táplálkozási alapelvekről, de a táplálkozás terápiás megközelítésének hasznát csak most kezdik teljes mértékben értékelni. Az elmúlt 10 évben átfogó kutatások kezdték megmutatni a táplálkozás erőteljes hatását az agyra és a mentális egészségre – mondja Kimberley Wilson, az elmélet egyik úttörője.

Forrás:unplash.com

De mennyire befolyásolhat valójában az, amit megeszünk, abban hogy hogyan érezzük magunkat? Az étrend és a mentális egészség témájáról szóló, szakértők által áttekintett tudományos cikkek elég nagy számokba ütköznek. Egy 2018-as szisztematikus áttekintés 41 étrend- tanulmányon keresztül vizsgálódott. Arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges táplálkozás betartása némi védelmet nyújt a depresszióval szemben. Különösen kiemelték a mediterrán étrendet. A több mint 10 000 embert számláló nagy csoportokban felmért tanulmányok is azt mutatják, hogy az egészségesebb étrenddel rendelkező emberek átlagosan csökkentik a későbbi depresszió és szorongás kialakulásának kockázatát – mondja Wilson. Jelentős tanulmányként említi a SMILES-vizsgálatot Felice Jacka, a Nemzetközi Táplálkozási Pszichiátria Társaságának elnöke. Jacka 67 közepes vagy súlyos depressziótól küzdő embert toborzott, akik egészségtelen étrendet követtek. A csoport felével foglalkozni kezdetek a klinikai dietetikusok, a másik fele pedig szociális támogatást kapott. 12 hét után azoknak a harmada, akik táplálkozási tanácsadást kaptak, már nem voltak klinikailag depressziósak, míg a szociális támogatásban részesülőknek csupán a 8% -ának az állapota javult.. – számolt be róla a Healthy-magazine. 

Forrás:unplash.com

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!