EgészségBlog

Súlycsökkentés: 5 ok, amiért rosszul fogyókúrázol

Szerző: virag Közzétéve:

Hiába minden próbálkozás, akárhogy étkezel folyamatosan csalódás ér? Ezek azok a hibák, amiken elcsúszol…

Mindannyian ismerjük az érzést, hogy néhány hétig tartó kemény küzdelem, kínzás, odafigyelés ellenére a farmer pont ugyan olyan feszes rajtunk, mint amilyen a kezdés előtt volt… Fontos megjegyezni, hogy a súlyunk természetes módon ingadozik, de biztosan észreveszed a különbséget a délutáni has puffadás és a tényleges súlygyarapodás között. És bár csábító lehet az a nyolc hetes diéták és gyors fogyást ígérő étrendek felé fordulni, a tartós eredményeket gyakran egy mérhetőbb, fenntarthatóbb megközelítés adja. Íme néhány ok, amiért a szakemberek szerint küzdhetsz a súlyleadás eredményeivel, valamint a segítségükkel adok tippeket arra vonatkozóan is, mit kell enned az egészséges fogyás érdekében.

Forrás:Pinterest

A szénhidrátokat ellenségnek tekinted

Az Atkins-féle „nincs szénhidrát” kultúra szerint a szénhidrát rossz és fő ellenség, ám az étrendből való kivágása a tévhitek ellenére nem biztos, hogy elősegíti a fogyást… A legújabb tudományos kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik keményítőtartalmú szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztanak, valójában könnyebben kezelik a súlyukat. A szénhidrátok fontosak étrendünkben ahhoz, hogy feltöltsenek minket, és megakadályozzák az éhség érzését. Ezért ha alacsony szénhidráttartalmú étrendre váltunk, vagy teljesen kiszorítjuk őket, akkor kevésbé érezzük elégedettnek magunkat, és nagyobb valószínűséggel jönnek ránk falási rohamok. A szénhidrátok megfékezése helyett válasszunk teljes kiőrlésű változatokat, olyanokat mint például a barna rizs és a teljes kiőrlésű tészta, amelyek több rostot adnak és tápanyagokban gazdagabbak, mint a fehérek. Figyeljük az adagjainkat is: kezdetben a tészta, a rizs és a kuszkusz lemérése segíthet abban hogy megértsük, mennyit kell öntenünk a serpenyőbe – és ez kevesebb, mint gondolnánk!

Bizonyos ételeket tiltólistára helyezel

Ha egy étrend szigorúan korlátozó jellegű és egész élelmiszercsoportok tiltására támaszkodik, akkor nagyon nehéz lesz kitartani mellette hosszú távon. Már csak azért is, mert ebből kifolyólag valószínűleg olyan ételekre vágysz majd, amelyekről tudod, hogy „nem engedélyezettek”. Ráadásul, még akkor is, ha lefogysz, a siker hatására újra elkezded enni a tiltólistás finomságokat és kialakul egy jojó-effektus, ez pedig hosszú távon hatással lehet az általános egészségügyi állapotodra. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, mi az amit nem lehet, inkább fókuszálj arra, mi mindent fogyaszthatsz – ez segíti a hosszútávú sikert. A legtöbb szakember azt javasolja, mindenféle fogyókúra és önsanyargató diéta helyett inkább próbáld meg a mediterrán étrendet követni, amely sok friss gyümölcsöt és zöldséget, diót, babot, halat és telítetlen zsírokat, például olívaolajat tartalmaz. A gyümölcs és zöldség sokszínűségének fogyasztása azt jelenti, hogy többféle antioxidánst fogsz kapni – ráadásul ez sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszi a főzést, mivel az egészséges táplálkozási terv részeként új ételeket próbálhatsz ki úgy, hogy igazából semmiről sem kell eltiltanod magad.

Forrás:Pinterest

Nem mozogsz

A kalóriabevitel csökkentése energiahiányt okozhat, ami azt jelenti, hogy nehéz motiválni magad a testmozgásra – ami a fogyáshoz bárki állítson bármit, tényleg elengedhetetlen. Az egyensúly megtalálása a kevesebb evés és a több mozgás között a fenntartható fogyás kulcsa, valamint komoly előnyökkel jár a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. Heti egy kiló zsír leadásához napi 500 kalóriára van szükségünk, ami az ajánlott kalóriabevitel egynegyedének felel meg. Ám ahelyett, hogy napi 500 kalóriát csökkentenénk az étrendünkből, sokkal sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ha inkább ezt az 500 kalóriát testmozgással lemozogjuk a koplalás helyett. A nagy intenzitású testmozgás felgyorsítja az anyagcserét is, a lehető legjobban elősegítve a zsírégetést. Arról nem is beszélve, hogy a sportnak mennyi hihetetlenül pozitív hatása van a mentális állapotunkra és az önbizalmunkra nézve.

Mindig új, divatos étrend

Elég komoly oka van annak, hogy az étrendipar ennyi pénzt keres… De az innen szerzett, gyorsan megoldható súlycsökkentő tervek többsége nem működik hosszú távon. Évről évre mindig új étrendek jelennek meg és elég komoly népszerűségre tesznek szert, mivel gyakran megkövetelik, hogy bizonyos napokon vagy bizonyos időpontokban változtassuk meg szokásainkat, ahelyett, hogy átalakítanánk az egész rutinunkat. Az 5: 2 arányú étrend például megköveteli, hogy a hét két napján mindössze 500 kalóriát fogyasszunk, de a többi öt napban mindent ehetünk, amit általában. Alternatív megoldásként a 16: 8 diéta megköveteli, hogy az összes ételt nyolc órán belül elfogyasszuk, ami jó lehetőség arra, hogy elhagyjuk a reggelit, és jól bevacsorázzunk. Oké, ez néhány ember számára beválhat, de ez egy elég csekély szám, és közel sem biztos hogy maradandóan hatékonyak. Inkább válasszunk egy olyan étrendet, amely egészséges, és megfelel a számunkra anélkül, hogy sanyargatnánk magunkat.

Maradandó éhség minden étkezés után

A csökkentett kalóriatartalmú étkezés elfogyasztása némi megszokást igényel, de ha úgy érezzük, hogy 20 perccel a befejezése után is éhesek maradtunk, akkor valószínűleg nem eszünk a szervezetünk számára eleget. Ráadásul nagyobb a valószínűsége annak is, hogy besokallunk és jól benasizunk. Ha az újonnan bevezetett adagméretek miatt kevésbé érezzük jól magunkat, próbáljuk meg tápanyag-sűrű, de alacsony kalóriatartalmú ételekkel megtölteni a tányérunkat, például gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel. Így úgy fogjuk érezni, hogy bőséges adagot kaptunk még akkor is, ha valójában csökkentettük a kalóriákat. A fehérjeforrás bevitele az étkezésünkbe szintén segít, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottan, csökkentve annak valószínűségét, hogy az étkezések között harapnivalókhoz nyúljunk – írja a healthy-magazine.  

Forrás:Pinterest