EgészségBlog

Tej- és tojásmentes pizza: Itt a tökéletes recept

Szerző: virag Közzétéve:

Vegán, de húsfeltétes változatban is elkészíthető.

Ha a mediterrán konyháról van szó, garantált kedvenc a pizza. Bár nehéz olyan jól elkészíteni – főleg mentes változatban- mint ahogyan az olaszok csinálják, én azért időnként megpróbálkozom vele. Jó, olyan magasságokba nem emelkedik a főzőtudományom, hogy Jamie Olivert is megszégyenítsem, de tökéletes, végtelenül egyszerű vegán pizza receptet hoztam azoknak, akik nagyon szeretnének végre betolni egy pár finom szeletet.

Hozzávalók:

  • 400 g liszt (lehet gluténmentes is)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 2 ek olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

A paradicsomszószhoz:

  • 250 g pürésített paradicsom
  • 4 ek paradicsompüré
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk kakukkfű
  • só, bors

Feltét:

Tetszés szerint zöldségek, vegán sajt, rukkola, és azok akik nem vegánok, nyugodtan tegyenek rá húsfeltétet.

Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót. Adjunk hozzá cukrot és olajat, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a langyos vizet. A tésztát alaposan összegyúrjuk, amíg szép sima nem lesz.
  2. Fedjük le a pizza tésztát, és hagyjuk meleg helyen körülbelül 1 órán át kelni.
  3. Húzzuk szét a tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy lisztezett munkafelületen nyújtsunk belőle 3 kis pizzát.
  4. A paradicsommártáshoz a paradicsomot és a paradicsompürét jól összekeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük, majd kenjük rá a szószt a tésztára.
  5. Mossuk meg a zöldségeket, vágjuk apróra őket, és szórjuk meg velük a pizzát. Reszeljük rá a vegán sajtot, és süssük a pizzát 15-20 percig 200 ° C-on. A salátát csak azután tegyük rá a forró pizzára, hogy már kivettük a sütőből, ezután már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.