EgészségBlog

Cukor vagy..? Az édesítőszerekkel kapcsolatos igazság

Szerző: virag Közzétéve:

A cukor alternatívái gyakran rossz véleményeket és értékeléseket kapnak. Azonban segíthetnek az édesség utáni sóvárgás megszüntetésében és a fogyásban. Itt van minden, amit tudnod kell róluk.

Xilit, aszpartám, szukralóz – már rengeteget hallottunk róluk, ám tudnod kell, hogy az édesítőszerek nem olyan rosszak, mint amilyennek beállítják őket. Ugyanis gyakran nincs, vagy alig vannak kalóriatartalma, és a cukroknál lényegesen lassabban metabolizálódnak. Hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához, miközben segítenek az energiafogyasztásban- legalábbis ezt állítják a táplálkozási szakemberek. Akárhány egészségügyi szakemberrel is beszélsz, mind elfogja mondani neked, hogy a napi táplálkozási energiádnak maximum az 5% -a legyen cukor. Ennek ellenére jelenleg minimum 12-15% -ot fogyasztunk belőle, és ezért is kellene átállnunk a cukor helyettesítőire.

A szakemberek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek egyszerű megoldást jelenthetnek a cukorszint kezelésére, miközben hozzájárulnak az íz megőrzéséhez. Sokan egyébként attól tartanak, hogy az édesítőszerek használata növelheti az édes ételek iránti vágyat, vagy hogy az édesítőszereket nem adnak majd olyan ízélményt, és ezért még többet fognak enni. Azonban három évtizedes kutatások kimutatták, hogy ez nem így van. A cukrot pedig érdemes helyettesíteni, mivel általuk extra kalóriákat fogyasztunk, amelyeket testünk nem képes olyan jól felhasználni, ami aztán arra ösztönzi a testet, hogy több zsírt tároljon. A cukor a fogainkat is károsítja, és mivel az étel ízletesebbé válik, sokan kísértésbe eshetnek a cukros ételek felesleges fogyasztásánál. A súlygyarapodás mellett a cukor is hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához – írja a Healthy. 

Forrás:Pinterest

Milyen cukorhelyettesítők vannak?

ZUKRALÓZ: Szacharózból készült mesterséges édesítőszer körülbelül 600-szor édesebb, mint az asztali cukor, ezért csak apró mennyiségekre van szükségünk belőle. Népszerűek a süteményekben, mivel hőstabilak – míg sok más mesterséges édesítőszer magas hőmérsékleten ezzel szemben elveszíti ízét. Ez azt jelenti, hogy nem kell sok belőle ahhoz, hogy valami finomat készítsünk. 

ASPARTAM Körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor, ez a közönséges édesítőszer különféle élelmiszertermékekben, köztük néhány BCAA italban. Annak ellenére, hogy a pletykák azt állítják, hogy növeli a rák kockázatát, az emberi epidemiológiai vizsgálatok (amelyek a betegség előfordulását populációs szinten vizsgálják) nem mutattak ilyen összefüggést. 

SACCHARIN: Ez az évtizedek óta létező nulla kalóriatartalmú édesítőszer 200–700-szor édesebb, mint a cukor. A gyógyszerektől a lekvárokig mindenben felbukkan. 

XILIT: A növényi rostokból, beleértve a bogyókat, gombákat, nyírfakérget és a kukoricahéjat, ezt a természetes cukor kedvelt alternatíva. Főleg mivel a cukor kalóriatartalmának kétharmada van csak benne. Azt azonban tudni kell róla, hogy nem szívódik fel jól túl jól, ezért nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet. 

STEVIA: Ez az új generációs édesítőszer egy Dél-Amerikai gyógynövény leveleiből készül. 300-szor édesebb, mint a cukor, de nulla kalóriatartalmúnak számít. Nem kell sokat felhasználnia belőle hogy édes legyen az ételünk, és nincs hatása a vércukorszintre sem. 

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket biztonságosnak tekintik a szakemberek, de korlátozott bizonyíték áll rendelkezésünkre a rendszeres használatukkal kapcsolatban. Az édesítőszereket cukor alternatívaként az italokban is lehet használni, például a teákban vagy a kávékban, de felhasználásuk kiterjeszthető minden olyan ételre, amelyet a cukor ízletesebbé tesz, és különösen ajánlottak azoknak, akik édesszájúak. A szakemberek a nem fogyókúrázóknak ajánlják természetes édesítőszereket is, például a mézet vagy a juharszirupot, amelyek gyorsan emészthetőek, emelik a vércukorszintet és hozzájárulnak az általános energiafogyasztáshoz. Ezzel szemben néhány alacsony kalóriatartalmú édesítőszerből hiányoznak a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag anyagok. Akinél fontos a kalóriakorlátozás, az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hasznosak lehetnek, de egyébként a természetes cukrokat az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan lehet fogyasztani. 

Forrás:Pinterest