A tökéletes vegán Mac and Cheese receptje
Tökéletes azokra az estékre, amikor csak valami krémes, sajtos dologról álmodozol!
Annak ellenére, hogy vegánok vagy tejallergiások vagyunk, szerencsére nem kell lemondanunk az egyik legnagyobb kedvencünkről: a mac and cheese-ről sem. Ugyanis ma már számos trükkel utánozhatjuk le a sajt egyedülálló ízvilágát, és hogy ezt bizonyítsam, elhoztam nektek a tökéletes receptet.
Hozzávalók:
- 300 g makaróni
- 750 ml növényi tej (mandula a legjobb)
- 50 g kesudió
- 40 ml olívaolaj
- 1 fokhagyma
- szegfűszeg
- 40 g liszt
- 100 g vegán sajt
- 3 ek élesztő
- 2 tk mustár
- 50 g zsemlemorzsa
- Só és bors

Elkészítés:
- Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet. Ha felforrt, adjuk hozzá a makarónit és főzzük egy percnél kevesebb ideig, mint amennyi a csomag útmutatóján szerepel. Ha kész, leszűrjük a tésztát, és félre tesszük.
- Közben tegyük a mandulatejet és a kesudiót egy közepes fazékba, melegítsük közepes lángon és forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük át egy tálba, és keverjük simára.
- Melegítsük fel az olívaolajat serpenyőben közepes lángon, a fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és egyenesen a serpenyőbe reszeljük. Addig pirítjuk a fokhagymát, amíg meg nem pirul, majd hozzáadjuk a lisztet, és habverővel addig keverjük, amíg a fokhagymás olajjal összekeveredik. Egy percig főzzük, alacsony lángra kapcsolunk, és lassan fokozatosan beleöntünk a kesudiós tejes keverékéből. Habverővel kavargatjuk, amíg teljesen össze nem keveredik. Főzzük további 2 percig, majd reszeljük bele a vegán sajtot, szórjuk bele az élesztőt, a mustárral együtt. Keverjünk össze mindent, és adjunk hozzá még egy csepp mandulatejet, ha a keverék túl sűrű.
- Fűszerezzük a mártást sóval és borssal, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és szórjuk bele a tésztát. Keverjük össze úgy, hogy bevonjuk a tésztát a mártással.
- Az öntet elkészítéséhez tegyünk egy tálba a zsemlemorzsát, 2 ek olívaolajat, egy nagy csipet sót és borsot, majd keverjük össze. Szórjuk a morzsákat a tésztára, és helyezzük az edényt 2-3 percre ismét magas láng alá, keverve és nagyon odafigyelve, amíg az öntet ropogós lesz. Amint ezt az állagot elérted, már tálalhatod is.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!