Naturablog

Négy ok, amiért érdemes lenne olívaolajra váltanod

Szerző: virag Közzétéve:

Öntetként használva, kenyérbe mártogatva, az olívaolaj minden konyhában elengedhetetlen. De sokkra többre képes, mint egy jó ízadó, hiszen még betegségektől is megvéd.

Ellentétben a szokásos növényi olajokkal, mint például a repceolaj, a napraforgóolaj vagy a lenmagolaj, az olívaolajat nem a növényi magjából, hanem az egész gyümölcsből, az olívabogyóból állítják elő – az eredmény pedig nem csupán egy nagyszerű íz, hanem számtalan pozitív hatás az egészségünkre. Többek között például sejtfiatalító hatása is van… Az olívaolaj nagy részét, körülbelül 90 százalékát telítetlen zsírsavak alkotják, további 10 százaléka pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat foglal magába. Vitathatatlan, hogy ez az olaj egy igazi kalóriabomba, 100 grammja körülbelül 844 kalóriát tartalmaz. Ettől függetlenül érdemes inkább mellette dönteni, hiszen a telítetlen zsírsavak pozitív hatással vannak az egészségünkre, és tetemes kalóriatartalma ellenére a fogyásban is a segítségünkre lehet.

Forrás:Pinterest

Az egészséges zsírsavakon kívül az olívaolajban található másodlagos növényi anyagok is pozitívan befolyásolják az egészségünket, nem véletlenül állapították meg, hogy a mediterrán étrend a legegészségesebb a világon. Több tanulmány és vizsgálat is alátámasztotta, hogy az olívaolajból származó egészséges zsír csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az olívaolajban található olajsav szabályozza a vérnyomást, és így megakadályozza, hogy az túl magas legyen. Pozitív hatással van a vérképünkre is, segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet (LDL), és növelni a jó koleszterinszintet (HDL).

A mediterrán étrend hatásait vizsgáló PREDIMED tanulmány megállapította, hogy minél több olívaolajat fogyasztunk, annál kisebb az emlőrák kockázata. Azoknál a nőknél, akik napi kalóriájuk 20 százalékát olívaolajból fogyasztották, körülbelül 80 százalékkal alacsonyabb volt az emlőrák kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik kalóriájának mindössze 5 százalékát tette ki az olívaolaj. Ebben az esetben az olajsav bizonyul döntő tényezőnek, mivel ez a zsírsav blokkol egy bizonyos rákgént, az úgynevezett onkogént, amely különösen aktív az emlőrák kialakulásának esetében. Mivel az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló betegség a nők életében, ezek a megállapítások különösen fontosak és meghatározóak az étrendünk esetében.

Forrás:Pinterest

A másodlagos növényi anyagok, az olívaolajban megtalálható oleocanthal és az oleuropein öregedésgátló hatásúak. Nem csak gátolják az úgy nevezett mTOR-t (ez segíti a sejtek növekedését és öregedését), hanem antioxidánsként is tevékenykednek, befogják a sejtkárosító szabad gyököket, és ártalmatlanná teszik őket. A szabad gyökök gyorsabban öregítik a bőrt, sápadtá és ráncossá teszik azt. Emellett az oleokantálnak különösen nagy gyulladáscsökkentő hatása van, mindez pozitív hatással van a szerveinkre és a bőrünkre.

Végül de nem utolsó sorban, az olívaolajban megtalálható zsírok jól ismert ízhordozók, és sok ételnek adják meg az utolsó simításokat. A bolognai spaghetti, a gnocchi vagy a cukkini tészta íze sokkal aromásabbá válik tőle, intenzívebb lesz már néhány cseppnek köszönhetően is. És ha vásárlásról van szó, azt is fontos hozzátenni, hogy az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű, ízét és egészségügyi előnyeit tekintve is.

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!