EgészségBlog

Ezért kellene sokkal gyakrabban brokkolinak kerülnie a tányérodra + egy recept

Szerző: virag Közzétéve:

Ideális fogyókúrához, de tökéletes fegyver a rákbetegségek ellen is.

A brokkoli igazán sokoldalúan felhasználható a konyhában, és mindenekelőtt számtalan egészséges összetevővel rendelkezik, ami a diétánk során is jól jön. Számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezek szabályozzák az izom működését és védik az immunrendszert. Ezen kívül vizsgálatok szerint a brokkolit titkos kincsnek tekintik a rákot okozó szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek károsítják a sejtjeidet.

Sok oka van annak, hogy a brokkoli rendszeresen a tányérodra kerüljön. Ez a zöldség rendkívül alacsony kalóriatartalmú (26 kalória /100 gramm), ugyanakkor rostokban gazdag, ezért ideális kísérő, ha fogyni akarsz. Egy nagy adag brokkoli a tányéron növeli az étkezés mennyiségét és gyorsabban feltölti a hasadat – anélkül, hogy terhelné a kalóriaszámokat. A brokkoli nem mellesleg az egyik legjobb C-vitamin-beszállítód is, 100 gramm 115 milligramm C-vitamint tartalmaz. (Összehasonlításképpen: 100 gramm citrom csak 53 milligrammot foglal magába, ugyanennyi narancs 50 milligrammot). Amit még fontos tudnod, hogy a fagyasztott brokkoli nem rosszabb, mint a friss termékek, mert betakarítás után azonnal fagyasztják. Ez azt jelenti, hogy az egészséges összetevők optimálisan megőrződnek – írja a WomensHealth. Hoztam is neked egy gyors és könnyű brokkolis receptet, amit kezdőként is gond nélkül elkészíthetsz.

Forrás:Pinterest

Hozzávalók:

  • 3 csésze brokkoli
  • 1 hagyma
  • 2 tk fokhagyma por
  • 1,5 tk chilipor
  • 1,5 tk füstölt paprika
  • 2 ek zab
  • 1,5 csésze növényi tej
  • 1,5 tk fehérborecet vagy almaecet
  • ¼ tk tengeri só
  • bors
  • 2 csésze főtt barna rizs
  • 1½ csésze csicseriborsó
  • 1 paradicsom
  • 2 ek petrezselyem
Forrás:Pinterest

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 400 fokra. Helyezzük brokkolit egy nagy fazékba és főzzük puhára.
  2. Melegítsünk fel egy serpenyőt, tegyük bele a hagymát, a fokhagymaport, a chiliport, paprikát és ¼ csésze vizet. Főzzük körülbelül 10 percig a mixet, amíg a hagyma meg nem puhul.
  3. Közben helyezzük a zabot egy őrlőbe vagy konyhai robotgépbe, és addig aprítjuk, míg liszt állaga nem lesz. Egy kis tálban habverővel keverjük össze a zablisztet, a tejet és a ½ csésze vizet.
  4. Öntsük a tejkeveréket a serpenyőbe, adjunk hozzá ecetet, sót és borsot. Kóstoljuk meg, és ízesítsük a fűszerekkel, 3–5 percig főzzük, időnként megkeverve. 
  5. Egy tepsiben keverjük össze a brokkolit, a rizst és a csicseriborsót. Terítsük el egyenletesen. Öntsük hozzá a hagymást mártást rizskeverékhez.
  6. 20 percig süssük, megszórjuk a felaprított paradicsommal és petrezselyemmel, majd tálalhatjuk is.