Ezért kellene sokkal gyakrabban brokkolinak kerülnie a tányérodra + egy recept
Ideális fogyókúrához, de tökéletes fegyver a rákbetegségek ellen is.
A brokkoli igazán sokoldalúan felhasználható a konyhában, és mindenekelőtt számtalan egészséges összetevővel rendelkezik, ami a diétánk során is jól jön. Számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezek szabályozzák az izom működését és védik az immunrendszert. Ezen kívül vizsgálatok szerint a brokkolit titkos kincsnek tekintik a rákot okozó szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek károsítják a sejtjeidet.
Sok oka van annak, hogy a brokkoli rendszeresen a tányérodra kerüljön. Ez a zöldség rendkívül alacsony kalóriatartalmú (26 kalória /100 gramm), ugyanakkor rostokban gazdag, ezért ideális kísérő, ha fogyni akarsz. Egy nagy adag brokkoli a tányéron növeli az étkezés mennyiségét és gyorsabban feltölti a hasadat – anélkül, hogy terhelné a kalóriaszámokat. A brokkoli nem mellesleg az egyik legjobb C-vitamin-beszállítód is, 100 gramm 115 milligramm C-vitamint tartalmaz. (Összehasonlításképpen: 100 gramm citrom csak 53 milligrammot foglal magába, ugyanennyi narancs 50 milligrammot). Amit még fontos tudnod, hogy a fagyasztott brokkoli nem rosszabb, mint a friss termékek, mert betakarítás után azonnal fagyasztják. Ez azt jelenti, hogy az egészséges összetevők optimálisan megőrződnek – írja a WomensHealth. Hoztam is neked egy gyors és könnyű brokkolis receptet, amit kezdőként is gond nélkül elkészíthetsz.

Hozzávalók:
- 3 csésze brokkoli
- 1 hagyma
- 2 tk fokhagyma por
- 1,5 tk chilipor
- 1,5 tk füstölt paprika
- 2 ek zab
- 1,5 csésze növényi tej
- 1,5 tk fehérborecet vagy almaecet
- ¼ tk tengeri só
- bors
- 2 csésze főtt barna rizs
- 1½ csésze csicseriborsó
- 1 paradicsom
- 2 ek petrezselyem

Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 400 fokra. Helyezzük brokkolit egy nagy fazékba és főzzük puhára.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt, tegyük bele a hagymát, a fokhagymaport, a chiliport, paprikát és ¼ csésze vizet. Főzzük körülbelül 10 percig a mixet, amíg a hagyma meg nem puhul.
- Közben helyezzük a zabot egy őrlőbe vagy konyhai robotgépbe, és addig aprítjuk, míg liszt állaga nem lesz. Egy kis tálban habverővel keverjük össze a zablisztet, a tejet és a ½ csésze vizet.
- Öntsük a tejkeveréket a serpenyőbe, adjunk hozzá ecetet, sót és borsot. Kóstoljuk meg, és ízesítsük a fűszerekkel, 3–5 percig főzzük, időnként megkeverve.
- Egy tepsiben keverjük össze a brokkolit, a rizst és a csicseriborsót. Terítsük el egyenletesen. Öntsük hozzá a hagymást mártást rizskeverékhez.
- 20 percig süssük, megszórjuk a felaprított paradicsommal és petrezselyemmel, majd tálalhatjuk is.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!