Jobb, mint az igazi: Túrógombóc kölesből
Fenséges recept azoknak, akiknek már nagyon hiányzik a túró.
Ha egy tejallergiás embert megkérdezel arról, mi hiányzik neki a legjobban, szinte biztos hogy a sajtot és a túrót fogja mondani. A sajtot már könnyen pótolhatjuk boltban vásárolt késztermékekkel, a túró esetében viszont még mindig falakba ütközünk. Tetszik nem tetszik, ezt sajnos nekünk kell előállítani, ezért most megmutatom, a túrógombóc esetében hogyan lehet a leggyorsabban.
Hozzávalók:
- 200 g köles
- 100 g kukoricadara
- 50 g nádcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom leve és héja
- 500 ml tej
- 1 natúr szójajoghurt
- porcukor
- Tönköly zsemlemorzsa vagy kókuszreszelék

Elkészítés:
- A kölest egy órára beáztatjuk, majd vízben elkezdjük főzni.
- Beleszórjuk a közben lereszelt citromhéjat, beleszórjuk a kukoricadarát, a cukrot, a sót, és a tejet, és nagyjából további 20 percig főzzük még.
- Amikor elzártuk, akkor öntjük hozzá a citromlevet, majd jól összekeverjük és hagyjuk hűlni. Az állagát tekintve az a jó, ha se nem túl puha, se nem túl kemény. Ha túl puhának érzed ne aggódj, a hűlés folyamán sokat fog szilárdulni.
- Ha kihűlt, formázzuk kis gombócokra, és hempergessük bele a pirított zsemlemorzsába vagy a kókuszreszelékbe. Ezután öntözzük meg a szójajoghurttal, és igény esetén szórjunk rá porcukrot. Hihetetlen, de az ételünknek olyan íze lesz, akár az igazi túrógombócnak!
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!