Spárga-diéta: zöld és fehér spárgával rövid idő alatt lefogyhatsz + egy vegán recept
A spárga-diétával nagyon rövid idő alatt akár öt kilót is leadhatsz, én pedig elárulom, hogyan válhatnak a divatos zöldségek tökéletes étrend társsá!
Itt a spárgaszezon
A spárgaszezon maximális kihasználásához sok finom lehetőség kínálkozik, például főtt sonkával és főtt burgonyával, lazaccal tálalva vagy finom rizottóként, a receptek listája végtelen hosszú. Amit azonban sokan nem tudnak, az az, hogy ezeket a a trendi zöldségeket diétás összetevőként is felhasználhatjuk. Hogyan működik? Tarts velem, elárulom, hogyan lehet egészséges módon akár öt kilót is leadni a spárga-diétával! A spárga-diétához aligha kell elhagynod a már jól megszokott ételeidet, mert a napi spárga mellett az étlap tartalmazza az összes olyan terméket, amelyet köretként szeretsz. Neked csak annyi a dolgod, hogy élvezed a zöldségek mennyei kavalkádját! Ezen kívül persze van egy nehezebb rész is, az étrend során teljesen kerüljük az alkoholt, a cukros italokat, a kávé és az édesség fogyasztását – a hatékony fogyás biztosítása érdekében azonban elegendő mennyiségű vizet és teát kell innunk.
Mely ételek megengedettek, és melyek nem fogyaszthatóak a spárga-diétában?
Az ételek kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a napi 1200 kalóriahatárt, és kerüljük a nagyon zsíros vagy cukros ételeket. Ezeket leszámítva minden megengedett az ételeknél. Próbáljunk ki különféle kombinációkat, akár halakkal, húsokkal vagy más zöldségekkel, hogy változatosságot adjunk az étrendnek, és új, finom alkotásokat fedezzünk fel. Bátran fogyasszunk sovány húsokat, például csirkét és pulykát, illetve alacsony zsírtartalmú halakat, köztük süllőt, tőkehalat vagy csukát.
Óvakodjunk azonban a búzalisztes tésztától, az édességektől és a zsíros, olajos rágcsálnivalóktól, a kávétól, a gyorskajáktól, a zsíros szószoktól, a magas zsírtartalmú húsoktól (sertés és lazac), a panírozott és sült ételektől, illetve az olyan tejtermékektől is, mint a tejszín vagy a krém.
Miért olyan egészséges a spárga?
A spárgának rendkívül alacsony kalóriatartalma, kilogrammonként 200 kalória, így ideális diétás zöldség. A zöld és a fehér spárga egyaránt gazdag fontos vitaminokban, rostokban és egyéb tápanyagokban, amelyek energiát adnak a testnek, és sokáig teltségérzetet biztosítanak. Különösen érdekes, hogy gazdag káliumban – ez az ásványi anyag pozitív hatással van a karbamidtermelésre, amelynek dehidratáló hatása van, és a súlyunk a víz feleslegének eltávolításával is csökkenthető – írja a Madame.

Fokhagymás spárga tönköly leveles tésztában:
Hozzávalók:
- spárga
- leveles tészta
- fokhagyma
- vegán sajt
- chili pehely
- fekete bors
- só

- Mossuk meg a spárgát, majd vágjuk le a végeit.
- Egy tálban fűszerezzük meg a szétterített spárgákat fokhagymával, chili pelyhekkel, olívaolajjal, fekete borssal és sóval.
- Osszuk fel a tönöly leveles tészta lapját 6 négyzetre.
- Tegyünk mindegyik kis négyzetre egy szelet vegán sajtot, majd adjunk hozzá egy-egy kis csomó fűszerezett spárgát, és összehajtjuk őket.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy margarinnal, aztán beletesszük a spárgás tekercseket egymástól 2-3 centire. Ecsetelünk a tészták tetejére egy kis olajat, és 180-200 fokon alul-felül sütéses funkción aranybarnára sütjük.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!