Naturablog

Gyakori hiba, ami a zabkásából kalóriabombát csinál + egy egészséges recept

Szerző: virag Közzétéve:

Magas fehérjetartalmú, magas rosttartalmú, és finom – a zabpehely reggelire mindig jó választás, ha egy kis fogyásra vágyunk. Feltéve, ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, amikkel éppen az ellenkezőjét fogjuk elérni…

Zabpehely a fogyáshoz

Számtalan okunk van arra, hogy napi szinten zabpehellyel indítsuk a reggeleinket, hiszen egészséges rostokban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek, ugyanakkor sokáig jóllakottság érzetét kelti bennünk. Ezenkívül sok növényi fehérjét, és rengeteg magnéziumot, vasat is tartalmaz. Különböző tanulmányok szerint a zab állítólag segít megelőzni a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a székrekedést és megnyugtatja a gyomrot, ráadásul nagyon könnyen elkészíthető. Azonban néhány fontos szempontot szem előtt kell tartani a zabkása összeállításakor, mert ha nem vigyázunk, akkor az egészséges ételünk igazi kalóriabombává változtathat – amit ugye nem akarunk, ha épp a pluszkilók leadásával küzdünk.

A zabpehely készítésekor a következők érvényesek: bármi, ami jó ízű, megengedett. Legyen szó dióról, szárított gyümölcsről, magokról és társaikról – a képzeletnek nincsenek határai. De minden ennél további öntet plusz kalóriákat is jelent, és ha nem vigyázunk, akkor ezek a kis “extrák” jelentős mennyiségűt adnak belőle a nap végén. És ne feledkezzünk meg az extra gyümölcs kalóriáiról, amelyeket szívesen felaprítunk a zabkását. Emellett persze, a gyümölcsök is nagyon egészségesek és minden nap szerepelniük kell az étlapunkon, de egyes fajták több cukrot tartalmaznak, mint mások. A bogyókban például nagyon alacsony a cukortartalom, míg a banánban, a szőlőben vagy a datolyaszilvában viszonylag magas kalóriatartalom található – írja a WomensHealth. Érdemes inkább a bogyós finomságokat előnyben részesíteni, ha fogyni óhajtunk. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ne adjunk a zabkásánkhoz juharszirupot, és egyéb cukros dolgokat. Hogy a lehető legfinomabb és kalóriáktól mentes zabkását fogyaszd, most elhoztuk azt a receptet is, amivel tutira nem kerülsz felesleges cukorcsapdákba.

Forrás:Pinterest

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál zabpehely (kb. 50 gramm)
  • 250 ml (növényi) tej
  • 1 teáskanál méz, xilit vagy más választott édesítőszer
  • gyümölcsök és magok

Elkészítés:

  1. Tegyük a zabpelyheket és a tejet egy kis lábasba, és főzzük alacsony lángon.

2. Keverés közben édesítsük mézzel vagy más természetes édesítővel, ahogy tetszik. (Lehetőleg ne cukrot használjunk).

3. A zabkását addig kavarjuk, míg krémes állagot nem kapunk.

4. Hogy milyen gyümölcsöt teszel a zabkásába, rajtad múlik. Népszerűek az olyan kombinációk, mint az alma vagy a szilva fahéjjal, körtével és dióval.

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!