Így helyettesítheted a tojást reggelinél: Vegán francia pirítós 10 perc alatt
Tuti recept, ha nagyon hiányzik a bundás kenyér!
A hagyományos francia pirítóst tejjel és tojással készítjük, ami az itthoni ételek közül leginkább a bundás kenyérhez hasonlítható. Aki tej és tojásallergiával küzd, annak ez az ínycsiklandó reggeli bizonyára nagyon hiányzik, de nyugi, manapság már a tej a tojás is könnyen pótolható, csak a megfelelő recept és hozzávaló kell hozzá. A csicseriborsóliszt és a növényi tej is használható egy mentes változathoz, előbbi ráadásul teljes mértékben hasonlít a tojás ízéhez – főleg fekete sóval meghintve. Az én francia pirítósomhoz azonban a banánt használjuk tojáshelyettesítőként, amely ugyanakkor természetes édességet kölcsönöz az ételnek.
Hozzávalók:
- 2 banán
- 130 ml növényi tej
- 1 csipet só
- 2 teáskanál porcukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 szelet kenyér (ez lehet gluténmentes is)
- olaj a sütéshez
- juharszirup vagy méz

Elkészítés:
- A banánt egy edényben villával összepépesítsük, majd hozzáadjuk a növényi tejet, a sót, a cukrot, a fahéjat és a vanília aromát, ezt követően jó alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
- Tegyük a kenyérszeleteket a pépbe, és alaposan fordítgassuk bele őket, hogy felszívják a keverékünket.
- A olajat (alternatív megoldásként vegán margarint is használhatunk) megolvasztjuk egy serpenyőben, aranybarnára pirítjuk benne a kenyereket mindkét oldalukon.
- Ha kisütöttük mindent, ízlés szerint juharsziruppal, mézzel vagy porcukorral, és friss gyümölcsökkel tálaljuk, de akár vegán natúr joghurtot vagy lekvárt is kenhetünk a tetejére.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!