Bőséges paradicsomleves bazsalikommal
Egy ízletes paradicsomlevest elkészítése talán a legegyszerűbb dolog a világon, és túl sok idő sem kell hozzá. Extra gyógynövényekkel és fűszerekkel még ízletesebbé tehetjük, és jól jön azokon a napokon, amikor semmi kedvünk a konyhában pörögni. Most egy Jamie Oliver féle csodálatosan édes leves receptet hoztam nektek, aminek az íze akkor is jó, ha nem túl érettek a felhasznált paradicsomok.
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kg paradicsom
- vörösborecet
- bazsalikomos olaj (ezt mi fogjuk elkészíteni)
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- 200 ml olívaolaj

Elkészítés:
- A bazsalikomolaj elkészítéséhez tépjünk bazsalikomleveleket, és vágjuk nagyon finom apróra. Tegyünk néhány levelet egy tál hideg vízbe későbbre, majd a többit tegyük egy mozsárba. Adjunk hozzá egy csipet sót, és morzsoljuk a leveleket, amíg sötétzöld pasztává nem válnak. Adjuk hozzá az olívaolajat, és jól keverjük össze őket.
- A leves elkészítéséhez közepes lángon tegyünk egy adag olívaolajat egy nagy serpenyőbe. Hámozzuk meg és szeleteljük fel a fokhagymát, és tegyük a serpenyőbe bazsalikom szárral. Körülbelül egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az összes paradicsomot. Keverjünk hozzá 150 ml vizet és forraljuk fel. Mostmár közepes lángon öt percig főzzük a paradicsomokat, amíg kissé lebomlanak.
- Vegyük le a levest a tűzről, adjunk hozzá egy csepp vörösborecetet, majd botmixerrel óvatosan pépesítjük, amíg ízlésünknek megfelelő állagot nem kapunk.
- Meleg tálkákban tálaljuk, egy kanál élénkzöld bazsalikomolajjal a tetején, megszórva a félretett bazsalikomlevelekkel.
Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!