Naturablog

Tényleg egészséges a mandula tej? Ezt mondják a szakemberek

Szerző: virag Közzétéve:

A tejmentes tejek ellepték a boltok polcait, és a növényi tej lehetőségek már elérhetők az ország egész területén működő kávézókban, éttermekben is. A kutatások szerint a növényi tejek népszerűsége az elmúlt évekhez képest több, mint 60% -kal nőtt, és minden ötödik ember azt állítja, hogy egészségügyi okokból kevesebb tejterméket fogyaszt. Ezek közül is a legnépszerűbb a mandulatej, de vajon mennyire egészséges? Itt van a szakemberek válasza.

Összességében elmondható, hogy a cukrozatlan mandulatej (csak szűrt vízből és mandulából készült) fehérje- és szénhidráttartalma csészénként meglehetősen alacsony, ezért a fő makrotápanyaga az egészséges zsír. Ez azonban termékenként eltérő lehet, attól függően, hogy egy adott tej mennyi mandulát tartalmaz (mert igen, a víz és mandula aránya márkánként változhat). Világosan fogalmazva, egyes termékek több mandulát tartalmaznak, mint mások, ez az egyik tényező, amely befolyásolja az ital lehetséges egészségügyi előnyeit. A legegyszerűbb cukrozatlan változatok (a fentiekhez hasonlóan) csak két összetevőt tartalmaznak: vizet és mandulát. De ha egy terméket dúsítanak (olyan tápanyagok hozzáadása, amelyek természetesen nincsenek benne), a mandulatej vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősen megváltozik. Egyes mandulatej márkákat kalciummal dúsítanak, amelyek megnövelhetik az ásványi anyag napi értékét, hogy elérjék vagy meghaladják a tehéntejben található mennyiséget. A készítménybe belekerülhetnek, a D- és a B12-vitaminok is további tápanyagként. Ezen túlmenően néhány vállalat fehérjét ad hozzá a mandulatejhez, elsősorban a borsófehérjét, amelyet sárga hasított borsóból nyernek. Hogy ezek a termékek még mindig mandulatejnek minősülnek-e, arról jelenleg is komoly vita folyik.

Forrás:Pinterest

A fő oka annak, hogy az emberek már inkább a növényi tejet választják, az az, hogy kerülni szeretnék a tejtermelést, függetlenül attól, hogy ez a tejallergiának, a tejérzékenységnek, vagy a növényi étrend választásának köszönhető-e. De táplálkozási szempontból a növényi és az állati eredetű tej nagyon különbözik egymástól. Egy csésze tehéntej körülbelül 8 gramm fehérjét, 13 gramm szénhidrátot és 0 gramm zsírtartalmú zsírból 8 gramm a tejbe jut. A tehéntej a kalcium napi értékének körülbelül 25% -át adja meg természetesen. Ahhoz azonban, hogy gyermekként vagy felnőttként erős csontok fejlődjenek, nem szükséges tejből beszerezni a szükséges kalciumot. (Ráadásul a tudósok megállapították, hogy a tejtermelés hozzájárul a környezeti kérdésekhez, beleértve az üvegházhatású gázok termelését, az éghajlatváltozást, a környezetszennyezést és az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát). Ami a mandula tej tépanyagtartalmát illeti más növényi tejekkel szemben, az az alternatívától függ. Egy csésze cukrozatlan zabtejben is kevés fehérje van, legfeljebb 3 gramm, de sokkal magasabb a szénhidrátban, jellemzően körülbelül 16 gramm, és néhány gramm rostot is tartalmaz. A zabtej zsírtartalma is változó, mivel sok márka ad hozzá olajat, így a vitamin- és ásványianyag-tartalom a dúsítás mértéke alapján eltér. Ami az édesített mandula tejet illeti, beleértve az olyan ízeket, mint a csokoládé és a vanília, a hozzáadott cukor mennyisége márkánként is változik. Egy csésze 12 gramm hozzáadott cukrot nyújthat, ami 3 teáskanálnak felel meg – ez a nők számára ajánlott cukorbevitel napi felső határának a fele. Ha csak negyed csészét használunk a kávénkba, a hozzáadott cukor valójában nem kérdés. De ha valaki aggódik a túl sok hozzáadott cukor bevitele miatt, akkor jobb lehet egy cukrozatlan vagy enyhén édesített változat. Az enyhén édesített változatok körülbelül 7 gramm hozzáadott cukrot tartalmaznak csészénként, vagy alig 2 teáskanálnyit. Nem kell azonban ragaszkodnunk az üzletekben kínált mandulatej-készítményekhez. Készíthetünk otthon mandulatejet. A házi mandulatej receptek általában egy rész mandulát és három rész vizet igényelnek, sokkal egészségesebbek mint a bolti változatok, és nem találunk benne olyan összetevőket, mint a naprafogó olaj és más egyéb tartósítószerek. Ha ezt az opciót választjuk, természetesen a mandula tej kifejezetten egészséges – írja a Health magazin.

Forrás:Pinterest

Ha érdekelnek hasonló hírek, ezeket a bejegyzéseket neked ajánljuk, illetve megtalálsz minket a Facebookon is!